Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Johan Stekelenburg

22 sep 03

Was: Burgemeester van Tilburg. Stekelenburg is op 22 september 2003 overleden aan slokdarmkanker; hij is 61 jaar geworden.

Achtergrond:
Stekelenburg wordt op 31 oktober 1941 geboren in Maarssen. Na de middelbare school volgt hij in 1962 naar de Sociale Academie 'De Horst' in Driebergen. Hij trouwt twee keer en krijgt twee zoons.

Loopbaan: Na zijn studie, in 1966, gaat Stekelenburg bij de Metaalbedrijfsbond NVV werken. In 1972 treedt hij in dienst van de FNV, waar hij tot 1997 blijft werken; eerst als districtshoofd, later als voorzitter. In 1997 wordt Stekelenburg gekozen tot burgemeester van Tilburg. Sinds 1999 is hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

In januari 2003 word hij, naast burgemeester Job Cohen van Amsterdam, benaderd als kandidaat-premier voor de PvdA, mochten de socialisten de verkiezingen van 22 januari winnen. dat is niet het geval, dus Stekelenburg blijft burgemeester van Tilburg. Van de Tilburgers krijgt hij de bijnaam 'De Stekel', omdat hij zich voor honderd procent inzet voor de stad.

Stekelenburg is lange tijd voorzitter van de commissie Wedstrijden en Accomodaties van de KNVB en van de Raad van Toezicht van de Anne Frank Stichting.

Ziek: In januari 2003 wordt Stekelenburg geopereerd aan slokdarmkanker. Na een aanvankelijk herstel gaat zijn gezondheid snel achteruit. Er worden nieuwe tumoren gevonden, die met chemotherapie worden behandeld. In mei gaat hij weer aan het werk, maar half september laat hij weten dat hij zijn ambt definitief neerlegt. Een week later overlijdt hij.

Opmerkelijk: Kort na zijn beëdiging als burgemeester van Tilburg neemt Stekelenburg een carnavalslied op: 'Hé, hé, Heleen'. De opbrengsten zijn bestemd voor het Nederlandse Tuberculose Fonds, waarvan hij voorzitter is. Op de single zingt Stekelenburg over de eerste keer dat hij en zijn vrouw Heleen carnaval vieren in de Kruikenstad. De single brengt nog geen tweeduizend gulden op.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief