Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Anthony Godett

22 sep 03

Is: Broer van de premier van de Antillen, Mirna Godett, en politiek leider van Frente Obrero Liberashon of Arbeidersbevrijdingsfront (FOL), de grootste partij in de Staten - het parlement - van de Antillen.

Politiek:
Godett wordt in 1992 gekozen tot leider van de FOL en vanaf 1995 is hij raadslid en parlementslid voor de FOL. In de verkiezingen voor de Staten in 2003 wint Godett als lijsttrekker acht van de 21 zetels. De FOL vormt samen met zes andere partijen een coalitie.

Anthony kan zelf echter geen premier worden omdat er op dat moment een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt wegens fraude. Anthony schuift daarop zijn zus Mirna naar voren; zij wordt premier van de Antillen. Godett verklaart tegenover de pers: "Mijn zus is de koningin en ik ben de kroonprins."

Later zegt hij over zijn gevangenschap tijdens de verkiezingen: "Ik had tijd om mijn verkiezingsoverwinning te plannen. Het was allemaal een plan van God. Hugo Chavez, Nelson Mandela en Gandhi zijn toch ook in de gevangenis gestopt vanwege hun ideeën?"

Persoonlijk: Anthony Godett wordt geboren in 1958 op Curaçao. Zijn vader is Wilson 'Papa' Godett. Papa richtte de FOL op na de revolutie van 1969 op Curçao. Anthony is niet getrouwd.

Fraude: Godett en zijn FOL zijn constant omgeven door vermeende fraude. Een maand voor de verkiezingen wordt Godett, in het bijzijn van de pers, 's ochtends van zijn bed gelicht. Hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld, de verkiezingen moet mij meemaken vanuit de cel. Ook mede-partijgenoten worden genoemd in corruptiezaken, waarvan er één zelfs de financiering van het FOL-partijgebouw mogelijk gemaakt zou hebben.

In juli 2004 veroordeelt de rechter in Willemstad hem tot tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, voor omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van crimineel geld. De Antilliaanse politicus gaat tegen het vonnis in cassatie, maar omdat hij geen geld meer heeft om zijn advocaten te betalen, begint hij een inzamelingsactie. Hij vraagt alle Antillianen één gulden te doneren.

Opmerkelijk: In 1998 krijgt Godett voor de televisie de vraag voorgelegd waarom hij niet is getrouwd. "Waarom zou ik een koe kopen, als ik het vlees ook per pond bij de slager kan krijgen?", antwoordt hij.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief