Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bert Koenders

23 sep 03

Is: PvdA-Kamerlid en voorvoerder Buitenlandse Zaken.

Achtergrond: Albert Gerard (Bert) Koenders wordt op 28 mei 1958 geboren in Arnhem. Hoewel zijn ouders niet echt christelijk zijn, gaat hij naar een streng gereformeerde middelbare school. Eind jaren zeventig gaat hij politieke en sociale wetenschappen studeren, eerst aan de Vrije Universiteit en later aan de Universiteit van Amsterdam. In 1983 studeert hij nog een jaar aan de John Hopkins University in Washington.

Loopbaan: Na zijn studie gaat Koenders de politiek in. Hij begint in 1983 als fractiemedewerker voor de PvdA en werkt daarna tien jaar als beleidsmedewerker buitenland en defensie voor de partij.

Tussendoor is hij politiek adviseur bij de Verenigde Naties in Mozambique, Zuid-Afrika en Mexico en is hij bij de Europese Commissie medewerker van commissarie Van den Broek. In 1997 volgt Koenders Kamerlid Maarten van Traa op als die bij een auto-ongeluk om het leven komt.

Nederland leert Koenders pas echt kennen na de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika; hij wordt dan naar voren geschoven als woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Hij is vanaf dat moment een van dé deskundigen als het gaat om oorlogen en conflicten, zoals Afghanisten, Irak en het Midden-Oosten.

Van juni 2002 tot juni 2003 is Koenders lid van de enquêtecommissie Srebrenica, die moet onderzoeken of Nederland verantwoord heeft gehandeld bij de VN-vredesmissie in de moslimenclave Srebrenica in de periode 1994-1995.

Minister: Volgens insiders was Koenders minister geworden als de PvdA in de coalitie had gezeten. Hij zou dan Ontwikkelingssamenwerking of Defensie hebben gekregen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief