Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Frits Bolkestein

25 sep 03

Is: Hoogleraar 'Intellectuele grondslagen van politieke ontwikkelingen’ aan de Technische Universiteit Delft. Was tot 1 november 2004 eurocommissaris, verantwoordelijk voor Interne Markt, Belastingen en de Douane-Unie.


Persoonlijk:
Frits Bolkestein wordt geboren op 4 april 1933. Zijn vader was president van het Amsterdams Gerechtshof en zijn grootvader was minister in het oorlogskabinet in Londen. Bolkestein is getrouwd en heeft drie kinderen.

Opleiding: Na het doorlopen van het Barlaeus-gymnasium in Amsterdam gaat Bolkestein in 1951 Wis- en Natuurkunde studeren in de VS en later in Amsterdam. Later stapt hij over op Wijsbegeerte.

Carrière: Na zijn studie gaat Bolkestein voor Shell naar onder andere Tanzania, Honduras en Indonesië. Als zijn werk in Indonesië niet goed gaat, wordt hij teruggehaald naar Europa.

In 1975 neemt Bolkestein ontslag bij Shell en meldt zich aan bij de Tweede Kamerfractie van de VVD. Om op de VVD-kieslijst te komen, moet hij campagne voeren binnen de partij. Hij huurt hiervoor zelfs een lobbyist in om dit doel te bereiken. Als Bolkestein in 1977 gekozen is in de Tweede Kamer, moet hij erg wennen aan de Nederlandse politiek. Debatteren gaat hem moeilijk af; hij houdt zich liever bezig met het schrijven van opiniestukken.

In het kabinet-Lubbers I is Bolkestein staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Na de verkiezingen in 1986 gaat Bolkestein weer in de kamer zitten, totdat hij in 1988 Minister van Defensie wordt, wanneer VVD-minister van Eekelen moet aftreden. In 1989 valt het kabinet-Lubbers II en na de verkiezingen komt de VVD in de oppositie terecht met Bolkestein als vice-fractievoorzitter en later als fractievoorzitter.

Voor de verkiezingen in 1994 is Bolkestein lijsttrekker voor de VVD. De VVD wint fors en vormt met de PvdA en D66 het eerste paarse kabinet. Bolkestein blijft als partijleider in de Kamer. Na de verkiezingen in 1998 treedt Bolkestein af als fractievoorzitter ten gunste van Hans Dijkstal. In 1999 wordt Bolkenstein gevraagd als eurocommisaris.

Vertrek: Op 7 mei 2004, vlak voor de Europese Verkiezingen, maakt Bolkestein bekend dat hij vertrekt als eurocommissaris. Hij heeft er dan vijf jaar op zitten. Voor zijn besluit heeft hij naar eigen zeggen zowel "zakelijke als persoonlijke" redenen. Bolkestein verklaart dat hij een boek wil gaan schrijven over de invloed van intellectuelen op de wereldpolitiek. Hij blijft nog tot 1 november aan, dan wordt de nieuwe commissaris - Neelie Kroes - benoemd.

Affaire: In de 'Beste Els-affaire' in 1996 schrijft Bolkestein als commisaris van een famaceutisch bedrijf, brieven naar de Minister van Volksgezondheid, Els Borst. Vanwege de belangenverstrengeling tussen commissaris en Kamerlid is de Tweede Kamer niet gecharmeerd van deze acties.

Visie: Bolkestein komt regelmatig in het nieuws met opvallende uitspraken rondom controversiële onderwerpen als asielpolitiek, islam en de uitbreiding van de Europese Unie.

(Bron: Frits Bolkestein, Portret van een liberale vrijbuiter)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief