Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Max Velthuijs

25 sep 03

Was: Schrijver en illustrator van kinderboeken. Hij overlijdt op 25 januari 2005 op 81-jarige leeftijd.

Achtergrond: Velthuijs wordt op 22 mei 1923 in Den Haag geboren als zoon van een onderwijzer. Behalve zijn moeder zijn er ook nog drie oudere zussen die zich met de opvoeding van Max bezighouden. Hij bezoekt de handelsschool en werkt in een hoedenwinkel. In de Tweede Wereldoorlog verhuist de familie naar Arnhem, omdat de Haagse Vogelwijk, waar zij wonen, ontruimd wordt. In 1944 begint Velthuijs een opleiding tot ontwerper/schilder aan de Arhemse Academie voor de Beeldende Kunsten. De lessen worden opgeschort, als ook Arnhem ontruimd wordt, in verband met de Slag om Arnhem.

Carrière: Max Velthuijs is zeer veelzijdig; hij illustreert voor diverse bladen en verdient geld met het maken van spotprenten. In de jaren vijftig werkt hij voor het communistische weekblad Uilenspiegel. Verder is hij grafisch ontwerper voor onder andere PTT, KLM en Shell en maakt hij affiches, postzegels, boekomslagen, advertenties en tv-spotjes.

Kinderboeken: In 1962 illustreert hij zijn eerste kinderboek, 'Versjes die we nooit vergeten'. Die tekeningen worden op de Frankfurter Buchmesse ontdekt door een uitgever uit Zwitserland. De uitgever geeft Velthuijs de opdracht ook een boek voor hem te illustreren. Daarna schrijft hij zelf zijn eerste kinderboek: 'De jongen en de vis'. Dit boek verschijnt voor het eerst in Zwitserland en wordt meteen vertaald. Zijn boeken zijn inmiddels veelvuldig vertaald en bekroond.

Moraal: Zijn boeken kenmerken zich door veel naïviteit en een klein beetje moraal. Dat is onder meer te zien en te lezen in 'Kikker en het vogeltje', waar nogal eens een beroep op wordt gedaan bij begrafenissen. "Ik ben niet zo onschuldig als ik me voordoe", verklapt Velthuijs eveneens in De Volkskrant. "Ik los dat op zoals kinderen het doen: heel praktisch. Er is een dood vogeltje. Wat doen we ermee? Hup, begraven. Even een traan. En daarna tikkertje spelen en de slappe lach krijgen. Op het laatste plaatje fluit op de tak alweer een nieuw vogeltje. Want dat is het mooie van prentenboeken: er is altijd die vrolijke laatste bladzijde."

80 jaar: Max Velthuijs wordt in 2003 80 jaar en in september van dat jaar komt er een biografie van hem uit met de titel: 'Ik bof dat ik een kikker ben'. De biografie is samengesteld en geschreven door Joke Linders.

(Bron: www.kikkerfeest.nl , ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief