Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herman ter Balkt

29 sep 03

Is: Dichter en schrijver.

Persoonlijk:
Herman Hendrik ter Balkt wordt op 17 september 1983 geboren in Usselo, een klein dorpje onder de rook van Enschede. Hij woont en werkt in Nijmegen.

Werk: Ter Balkt debuteert in 1969 onder het pseudoniem Habakuk II de Balker met 'Boerengedichten'. Onder dit pseudoniem publiceert hij nog zes dichtbundels, daarna schrijft hij een prozaboek onder het pseudoniem Foel Aos. Later publiceert hij nog zeven dichtbundels onder zijn eigen naam. Daarnaast schrijft hij geruime tijd in Het Parool en publiceert hij regelmatig in poëtische tijdschriften.

Stijl: Ter Balkt is een echte boerendichter; in zijn werk bezingt hij het plattelandsleven in al zijn facetten. Hij moet niks hebben van 'de stad' en aan alles wat neigt naar geliktheid. Ter Balkt wordt geroemd om zijn compacte stijl en beeldend vermogen.

Prijzen: Het werk van Ter Balkt wordt meerdere malen geëerd. Zo wint hij onder andere de Herman Gorter-prijs, de Henriëtte Roland Holst-prijs, de Charlotte Köhler-prijs en in 1998 de Constatijn Huygensprijs.

Op 21 mei 2004 neemt Ter Balkt de P.C. Hooftprijs in ontvangst. Ter Balkt reageert nuchter op het winnen van deze prijs: "Het is een soort kroontje op mijn werk. Verder laat ik me er niet al te veel door afleiden. Je moet op je eigen weg blijven."

(Bron: NOS Nieuws, Dichter bij de Bezige Bij)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief