Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins Johan Friso

9 okt 03

Is: De tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Voluit heet hij Johan Friso Bernhard Christiaan David, prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg.

Persoonlijk: Prins Johan Friso wordt op 25 september 1968 geboren in Utrecht. Op 28 december van dat jaar volgt zijn doop in de Utrechtse Domkerk. Zijn jonge jaren brengt Friso door op Drakensteyn in Lage Vuursche, met zijn ouders en zijn twee broers Alexander en Constantijn. Deze tijd, waarin Beatrix nog prinses is, wordt later vooral door zijn ouders als 'het verloren paradijs' gezien.

Opleiding : Friso gaat in Baarn naar school. Eerst de kleuterschool, daarna de Nieuw Baarnse School en het Baarns Lyceum. Na de inhuldiging in 1980 van Beatrix als koningin verhuist het gezin naar Den Haag. Friso gaat naar het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum, kiest er de B-kant en haalt er zijn VWO-diploma. De uitermate intelligente prins volgt aansluitend een technische opleiding aan het College of Engineering in Berkeley in Californië, waar hij in 1994 nog eens terugkomt om stage te lopen.

In 1988 gaat hij in een grachtenpand in Delft wonen en er aan de Technische Universiteit lucht- en ruimtevaarttechniek studeren. Hij kiest luchtvaarttechnische bedrijfskunde en schrijft een scriptie onder de titel 'oorlooptijdverkorting van vliegtuigleverantie'.

Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam doet de prins gelijktijdig ook nog eens bedrijfseconomie. Daarbij heeft hij nog tijd over om actief te zijn in het studentenleven. In de jaren '94 en '95 studeert hij af.

Carrière
: In oktober 1995 treedt hij in dienst bij onderzoeksbureau McKinsey. Hij verhuist naar Amsterdam. In januari 1996 zegt hij op bij McKinsey. Hij gaat opnieuw studeren, nu in Frankrijk. Hij volgt er de post-doctorale opleiding Master of Business Administration.

In 1998 krijgt Johan Friso een baan in de Londense bankwereld. Hij wordt 'associate' bij de zeer prestigieuze bank Goldman Sachs. Goldman is één van de beste zakenbanken ter wereld en staat bekend om de enorme salarissen, maar ook om de buitengewoon hoge eisen aan het personeel. In 2003 stopt Friso met zijn werk; hij heeft het inmiddels geschopt tot 'vice-president investment banking'.

Prince charming
: Friso's aanvankelijk zo knappe en vrolijke uiterlijk bezorgt hem een tijdje een 'Prince Charming'-imago, maar hij wordt nooit gespot in de aanwezigheid van vrouwelijk schoon. De homowereld denkt daar het zijne van. Als dat echter in februari 2001 door enkele weekbladen serieus wordt overgenomen, laat de prins via de RVD korte metten maken met het geroddel over zijn vermeende homoseksuele geaardheid.

Mabel Wisse Smit: In juli 2001 volgen berichten in de media over een vriendin, Mabel Wisse Smit. Anderhalf jaar later gaat ze tijdens de uitvaart van prins Claus tot ieders verbazing mee de koninklijke grafkelders van Delft in. Het is iedereen dan wel duidelijk dat zij de aankomende verloofde van Friso moet zijn.

Op 30 juni verlooft het paar zich, het huwelijk staat gepland op 24 april 2004. Direct na de verloving laat de Tweede Kamer, die officieel toestemming moet geven voor de trouwerij, doorschemeren het paar geen strobreed in de weg te zullen leggen.

Sacirbey en Bruinsma
: Bij de verloving is bekend dat Mabel Wisse Smit in het verleden een relatie heeft gehad met de oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties van Bosnië Muhamed Sacirbey, die wordt verdacht van fraude met hulpgeld. Maar al snel blijkt dat Mabel in haar jonge jaren ook de in 1991 vermoorde crimineel Klaas Bruinsma heeft gekend.

Via de AIVD laat ze weten dat ze Bruinsma slechts oppervlakkig heeft gekend en dat ze haar contacten met hem heeft verbroken zodra ze wist wie hij was. In het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries beweert echter een ex-lijfwacht van Bruinsma dat Mabel wel degelijk de minnares van de crimineel was en dat ze ook van zijn drugshandel zou hebben geweten.

Uiteindelijk vraagt de Kamer Balkenende om in een brief duidelijkheid te verschaffen. Op vrijdag 10 oktober besluiten Friso en Mabel het kabinet geen toestemming meer te vragen voor hun huwelijk. Volgens het kabinet heeft Mabel niet de juiste informatie verstrekt over haar relatie met Bruinsma; het vertrouwen is geschaad.

Opmerkelijk
: Prins Johan Friso heeft wel eens de draak gestoken met zijn positie van 'reservetroonopvolger' achter Willem-Alexander. "Je mag Alexander wel in elkaar slaan, maar zorg dat hij niet doodgaat, want dan moet ik koning worden."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief