Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mohammed Ali

13 okt 03

Is: Volgens velen de grootste bokser aller tijden. Hij wordt als enige bokser drie keer wereldkampioen in de klasse zwaargewicht.

Persoonlijk: Cassius Marcellus Clay Junior wordt op 17 januari 1942 geboren in Louisville, Kentucky. Zijn vader Marcellus is reclameschilder, zijn moeder Odessa huisvrouw.

Carrière: Clay begint al op z'n twaalfde met boksen, op aanraden van een politieman Joe Martin. Clay wil namelijk degene die z'n fiets gestolen heeft, terugpakken. Het blijkt dat Clay aanleg heeft en hij gaat na zijn middelbare school door als amateur-bokser.

Clay behaalt veel overwinningen en als resultaat mag hij in 1960 naar de Olympische Spelen in Rome. Daar wint hij meteen een gouden medaille. Wanneer Ali terugkeert uit Rome met zijn medaille, is de ontvangst erg lauw. Het schijnt dat Ali in een restaurant niet werd geholpen ondanks dat hij zijn medaille om had. Boos zou Ali zijn medaille later in de rivier hebben gegooid.

Cassius Clay besluit na zijn succes in Rome om professioneel bokser te worden. Na achttien gevechten daagt hij de wereldkampioen uit. In dat gevecht slaat Cassius Clay zijn tegenstander Liston in de zevende ronde knock-out. Snel na deze overwinning schokt Clay de wereld; hij besluit om een moslim te worden en neemt de naam Mohammed Ali aan.

Wanneer Ali in 1967 weigert mee te vechten in de oorlog in Vietnam, wordt hij veroordeeld tot vijf jaaar gevangenisstraf en moet hij zijn titel inleveren. Ali zelf reageert met een gedicht:

Keep asking me, no matter how long
On the war in Viet Nam, I sing this song
I ain't got no quarrel with them Viet Cong.

Mohammed Ali komt vrij in 1971 en begint snel weer met boksen. Hij behaalt in 1974 in Kinshasa in Zaire opnieuw de wereldtitel. Ali verslaat in een wereldberoemd gevecht George Forman met een knock-out in de achtste ronde.

Mohammed Ali raakt vier jaar later zijn titel kwijt, maar hij verovert deze verrassend al na enkele maanden weer terug. Ali stopt in 1981 na enkele zware nederlagen definitief met boksen.

Parkinson: Vooral in de laatste jaren van zijn carrière krijgt Mohammed veel zware klappen op zijn hoofd. Jaren later eisen deze klappen hun tol. Ali blijkt in 1984 te leiden aan de ziekte van Parkinson. De ziekte veroorzaakt verwarring, geheugenverlies en evenwichtsstoringen.

Artiest: Mohammed Ali is de eerste bokser die de ring ook gebruikt als podium. Hij probeert op alle fronten, ook in de media zijn tegenstander al uit te dagen. Beroemd zijn Ali's uitspraken op televisie in de dagen voor het gevecht om de wereldtitel in 1974 tegen George Forman. "Float like a butterfly. Sting like a bee. Your hands can't hit what your eyes can't see."

Opmerkelijk: Mohammed Ali bezoekt in 1990 Saddam Hoessein in een laatste poging om de aankomende Golfoorlog te voorkomen.

(Bron: Africana)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief