Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lodewijk de Waal

14 okt 03

Is: Voorzitter van de FNV en vice-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Persoonlijk: Lodewijk de Waal woont alleen en heeft twee kinderen, zoon Daan en dochter Hanna.

Jeugd: Lodewijk de Waal wordt in 1950 geboren. Zijn vader werkt op een bank, net zoals zijn moeder voordat ze trouwde. De familie is katholiek, maar stemt PvdA. De Waal zit op school in de roerige jaren zestig en hij is daar bepaald geen lieverdje. Hij richt een scholierenvakbond op, organiseert stakingen en belegt bijeenkomsten over het verbod op lang haar.

Buiten school sluit De Waal zich aan bij de Socialistische Jeugd en demonstreert tegen de oorlog in Vietnam en tegen Soeharto. Door zijn optreden binnen en buiten school wordt hij van school gestuurd.

Carrière:
De Waal doet zijn eerste werkervaring op bij een verzekeringsmaatschappij. Hier gaat hij door met zijn vakbondswerk. Hij wordt onbetaald kaderlid voor de NVV-bond Mercurius. De Waal gaat in 1975 betaald aan de slag bij de NVV als districtsbestuurder en later als onderhandelaar. In deze functie maakt hij ook de fusie tot de nieuwe FNV mee.

Binnen de FNV klimt Lodewijk de Waal in 1988 van CAO-coördinator op tot voorzitter van de FNV-Dienstenbond. De Waal heeft vanaf 1992 de functie van federatiebestuurder en in 1997 wordt hij gekozen tot voorzitter van de FNV.

Poldermodel: Als voorzitter van de FNV ontpopt Lodewijk de Waal zich als een voorstander van het poldermodel. In tegenstelling tot zijn activistische verleden is hij een man die praat over gematigde, verstandige en realistische standpunten. In alle redelijkheid moet er tijdens overleg en onderhandelingen overeenstemming worden bereikt met werkgevers.

Opmerkelijk: In zijn jonge jaren probeert Lodewijk de Waal met enkele medestanders van de Socialistische Jeugd in te breken bij het consulaat van Portugal. "Maar toen we over een muurtje sprongen, belandden we met veel lawaai op een golfplaten dak. Overal in de buurt gingen de lichten aan. We zijn er als een haas vandoor gegaan."

(Bron: de Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief