Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Yossi Beilin

22 okt 03

Is: Vredesactivist en onderhandelaar. Voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken en ex-minister van Justitie van Israël. Beilin is dé architect van de Oslo-Akkoorden.

Imago: Wordt door rechts Israël gezien als de verpersoonlijking van het Oslo-proces en de 'overgave' aan de Palestijnen. Niet alleen is hij dé architect van de Akkoorden van Oslo, hij smeedde vervolgens ook de befaamde Beilin-Abu Mazen blauwdruk voor een oplossing van het conflict.

De aanhouder wint: Sinds het opgelaaide Palestijnse geweld en de massale frustratie onder het publiek over het mislukken van eerdere vredespogingen in Israël de rechtse regering van Ariel Sharon aan het bewind heeft geholpen, lijkt Clintons Raamwerk voor een Vredesovereenkomst definitief van de baan.

Yossi Beilin en de Palestijn Jasser Abbed-Rabbo, voormalig minister van Informatie, denken daar echter anders over. Ze gaan door waar de onderhandelaars eerder ophielden. Het resultaat van hun inspanningen, het Akkoord van Genève, willen ze op 12 november in Zwitserland ondertekenen.

Het akkoord
: In de Israëlische pers is het akkoord al omschreven als het 'Clinton Raamwerk Plus'. Zo geven de Palestijnen het recht van hun vluchtelingen op terugkeer naar hun voormalige woningen en dorpen in Israël op. Verder erkennen de Palestijnen Israël als een joodse staat, geven zij kleine delen van de Westelijke Jordaanoever aan Israël en beloven zij alle radicale groepen te ontwapenen.

De toekomstige Palestijnse staat zal volgens het akkoord gedemilitariseerd zijn. Israël van zijn kant trekt zich terug achter de grenzen van 1967. Jeruzalem zal een gedeelde stad worden. De Arabische wijken in de huidige Israëlische hoofdstad worden deel van de Palestijnse staat. De joodse wijken in Oost-Jeruzalem blijven wel Israëlisch.

Verder krijgen de Palestijnen de zeggenschap over de Tempelberg, waarbij een internationale troepenmacht erop moet toezien dat elke religie toegang krijgt tot de heilige plaats. Joodse gebeden mogen er niet worden uitgesproken. De Klaagmuur blijft volgens het akkoord in joodse handen.

Nieuwe partij: Volgens Beilin laat het akkoord zien dat de Palestijnen wel degelijk bereid zijn om te praten en dat vrede binnen handbereik is. Het akkoord heeft ook nieuw leven geblazen in zijn politieke carrière. Beilin wist voor de Arbeidspartij geen parlementszetel te halen bij de laatste verkiezingen. Hij zou nu een nieuwe linkse partij willen oprichten.

Toekomst: "Het is een goed en bruikbaar document, dat we altijd bij ons zullen hebben", schrijft Yossi Sarid, oud-voorzitter van de liberale partij Meretz in het dagblad Ma'ariv. "En let op mijn woorden: als ooit de dag komt waarop we met de Palestijnen een overeenkomst tekenen, dan zal die zijn gebaseerd op het Akkoord van Genève, met minimale wijzigingen. Het enige alternatief is géén overeenkomst, en dat zou betekenen dat het leven van de mensen hier blijvend minder waard zal zijn dan dat van een vlieg."

(Bronnen: CIDI, De Volkskrant, Het Parool)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief