Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Michiel Smit

5 nov 03

Is: Sinds februari 2003 gemeenteraadslid voor NieuwRechts in Rotterdam, Nederlands nieuwste rechts-radicale partij.

Politiek : Doet alles wat Pim Fortuyn verboden heeft: hij flirt opzichtig met het Vlaams Blok van Filip Dewinter, toont zich gecharmeerd van de Italiaanse Lega Nord en onderhoudt innige contacten met bewegingen zoals de NNP, de Nieuwe Nationale Partij die de oude strijdkreet Eigen Volk Eerst in ere heeft hersteld. Daarmee profileert Smit zich meer en meer als het nieuwe politieke gezicht van radicaal-rechts in Nederland. Met provocatieve acties zoekt hij voortdurend de grens van de vrijheid van meningsuiting op en zet zijn partij daarmee in de schijnwerpers. Sprekend voorbeeld is zijn spotje met het partijlied: 'Sinds wanneer voelt u zich niet meer thuis in Rotterdam? Is dat sinds die imam zei dat u uw vrouw mocht slaan?' TV Rijnmond weigerde het uit te zenden maar bombardeerde het daarmee wel dagenlang tot nieuws.

Loopbaan: Smit groeit op in de omgeving van Eindhoven. Na zijn VWO-examen studeert hij Economie aan de Erasmus Universiteit. Samen met studievrienden start hij in 2000 een internetbedrijfje en wordt hij actief bij de VVD Rotterdam. In 2001 is hij betrokken bij de start van Leefbaar Rotterdam. Begin dit jaar wordt hij door Leefbaar Rotterdam uit de fractie gezet. Zijn banden met extreem-rechts, zijn extreem-rechtse standpunten en zijn uitlatingen op extreem-rechtse sites (onder schuilnamen) zijn dan de spuigaten uitgelopen.

Imago: Erkende tegenstanders zoals de antifascistische onderzoeksgroep Kafka maken zich grote zorgen over NieuwRechts: Smit legt op z'n minst 'de brug van het Fortuynisme naar extreem-rechts', stellen zij. Smit zelf ziet dat heel anders. "NieuwRechts is een duidelijke rechts-radicale volkspartij. Een partij voor de gewone man in de straat die wel weer eens iemand wil horen zeggen wat hij denkt. Geloof me, daar is een enorme behoefte aan", zei hij in een interview. De partij schrijft in de 'kernpunten' van NieuwRechts onder meer: nationale trots stimuleren door het zingen van volksliederen, detachering van legeronderdelen bij de politie en het sluiten van de grenzen voor asielzoekers.

Toekomst: Smit wil met zijn NieuwRechts veel leren van het Vlaams Blok. Vooral de organisatie van de Vlaamse partij heeft de interesse van Smit. "Het Blok zit strak en zeer hiërarchisch in elkaar. Iedereen kent zijn rol. Dat voorkomt problemen en geruzie zoals de LPF heeft gehad. Bovendien werken ze zeer efficiënt." En: "Wat de SP aan de linkerzijde is, dat moet NieuwRechts op rechts worden.'

Netwerk: NieuwRechts heeft inmiddels een netwerk van 150 vrijwilligers om zich heen verzameld. Zij zijn het die de partijpamfletten verspreiden en de partijkrant huis-aan-huis rondbrengen.

Opmerkelijk: Smit overweegt uitgave en verspreiding over de Rotterdamse scholen van een boekje met de teksten van 'typisch Nederlandse liedjes'. Smit daarover in de Volkskrant: "Ik zat laatst in het vliegtuig boven Nederland, kwam opeens dat deuntje in me op: In een groen, groen, groen, groen knollen-knollenland. Het klinkt gek, maar toen dacht ik: zouden de kinderen dat tegenwoordig nog wel leren op de scholen, in die klassen waar een meerderheid vaak niet eens meer goed Nederlands spreekt? Het is toch jammer als dat allemaal verloren gaat..." 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief