Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: kardinaal Simonis

3 dec 03

Is: Aartsbisschop van Utrecht, kardinaal van de Heilige Kerk van Rome en de enige Nederlandse pauskiezer.


Opleiding: Adrianus Johannes Simonis wordt geboren op 26 november 1931 in Lisse. Hij is de oudste zoon in een tandartsgezin van elf kinderen. In 1945 gaat Ad Simonis naar het kleinseminarie Hageveld van het bisdom Haarlem in Heemstede. Zes jaar later begint hij de priesteropleiding op het grootseminarie Warmond. Na twee jaar als parochiepriester te hebben gewerkt krijgt Simonis een studieopdracht.

Van 1959 tot 1966 studeert hij in Rome bijbelwetenschappen, eerst aan de Pauselijke Universiteit Sint-Thomas en vervolgens aan het Pauselijk Bijbelinstituut. Hij promoveert cum laude tot doctor in de bijbelexegese - de studie van de bijbel - met het proefschrift 'Die Hirtenrede', over Jezus als de Goede Herder in het Evangelie van Johannes.

Stoethaspel: Tijdens zijn opleiding aan het kleinseminarie is Simonis niet echt populair. Zo wordt hij uit het vierde voetbalelftal gegooid. De harde jongensgemeenschap van de kleinseminarie tolereert alleen diegenen die goed zijn in sport of toneelspelen of uitmuntende studieresultaten boeken. Als Simonis organist wordt, telt hij weer mee. Zijn orgelspel en goede studieresultaten compenseren zijn gestoethaspel een beetje.

Kerkelijke loopbaan: Na de dood van bisschop Jansen wordt Ad Simonis in 1971 door paus Paulus VI benoemd tot de tweede Bisschop van Rotterdam. Hij heeft zich dan als Haagse kapelaan al opgeworpen als spreekbuis van het conservatieve tegenoffensief.

In 1983 maakt paus Johannes Paulus II hem aartsbisschop in Utrecht. Simonis is daarmee de 69ste opvolger van Sint-Willibrord. In 1985 creëert de paus hem tot kardinaal van de Heilige Kerk van Rome. Daarmee is hij kardinaal-priester van de titelkerk Sint-Clemens in Rome. De laatste stap in zijn carrière van priester, kapelaan, bisschop, aartsbisschop en kardinaal.

Aids: Simonis wijst het gebruik van condooms als preventiemiddel tegen Aids in Afrika af. De kardinaal heeft een 'integrale aanpak' op het oog waarin armoedebestrijding en kuisheid centraal staan. Simonis in een interview: "Je redt het niet met latex, je redt het langs de weg van seksualiteitsbeleving volgens de bedoeling van onze schepper. Wanneer je 'die dingen' gaat uitdelen omdat je denkt het kwaad in te dammen, dan ga je in tegen de hoofdoorzaak en dat is het promiscue gedrag."

Homo's: Volgens de kardinaal zal de katholieke kerk homoseksualiteit nooit goedkeuren en moet seks altijd gericht zijn op voortplanting.

Opmerkelijk: Simonis verbiedt in 1985 de feministisch theologe professor Tine Halkes te spreken tijdens het pausbezoek aan Nederland.

(Bron: Katholieknederland.nl, Vrij Nederland)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief