Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Michael Jackson

30 dec 03

Is: Popidool en één van de invloedrijkste artiesten uit de muziekgeschiedenis.

Carrière: Jackson's verdiensten als zanger/componist/producer zijn legio. Hij is de man van Thriller (1983), dat alle verkooprecords breekt. Hij is de auteur van Don't Stop 'Till You Get Enough, van Beat It, Billie Jean en Bad. Hij is de bedenker van de moonwalk, de achterwaartse zweefstap waarmee hij ook moderne 'serieuze' choreografen inspireert. Jackson heeft zwarte muziek wit gemaakt, en exploreert (met dank aan Quincy Jones) op het scherpst van de snede wat opname- en effect-apparatuur in de studio betreft. Hij is uit geen pop-encyclopedie weg te denken.

King of Pop: Off The Wall is in 1979 het eerste album van een soloartiest met vier Top-10 hits, Thriller is met zestig miljoen exemplaren het best verkochte album ooit, Bad brengt de meeste nummer-1 hits van één album voort.

Relaties: Jackson wordt geboren als Michael Joseph Jackson op 29 augustus 1958. Hij trouwt in 1994 met Lisa Marie Presley de dochter van Elvis Presley. Een jaar later gaat het stel al uitelkaar. Zijn tweede vrouw is verpleegster Debbie Rowe, de moeder van zijn twee kinderen Prince Michael en Paris Michael Katherine. Dit huwelijk houdt drie jaar stand. Zijn laatste kind, Prince Michael II, is kunstmatig verwekt bij een donormoeder.

Wacko Jacko : Jackson's imago krijgt zonodig meer aandacht dan zijn verdiensten voor de muziek. Een gescheiden vader met drie jonge kinderen die leeft op een landgoed (Neverland) dat het midden houdt tussen een pretpark en een dierentuin. De roddels en schandalen rond het vermeende kindermisbruik van Jackson, de berichten over zijn huwelijken en curieuze vaderschap hebben in het recente verleden zijn bestaan bevestigd, niet zijn werk.

Pretpark: Jacksons verklaring voor de bouw van Neverland is dat hij in zijn jeugd nooit kind mocht zijn. Van jongsaf aan wordt hij door vader Joe Jackson op brute wijze gedrild tot het kleinste, maar beste lid van The Jackson Five, de groep van de vijf Jackson-broers die omstreeks 1970 de ene wereldhit na de andere maakt. Urenlang moet hij, onder dreiging van een geseling met een leren riem, oefenen op danspasjes en zang. Tijd om te spelen heeft hij nooit. Neverland is naar eigen zeggen, zijn antwoord op de jeugd die hem werd ontnomen.

Bizar. Zielig. Deerniswekkend. Krankzinnig. Leugenachtig: Zo ongeveer zijn de reacties op 'Living With Michael Jackson'. De Britse journalist Martin Bashir heeft voor zijn documentaire, met tussenpozen, acht maanden mogen optrekken met de teruggetrokken levende popzanger. De wereld ziet hoe Jackson zijn landgoed Neverland heeft laten ombouwen tot een groot pretpark voor kinderen, compleet met draaimolens, een reuzenrad, een dierentuin en een ijscoman. Hoe de popster een in protserige spullen gespecialiseerde winkel in Las Vegas voor zes miljoen dollar vrijwel leegkoopt en bij bijna elk voorwerp zegt: "Dit is van mij.' Jackson laat verder weten dat hij zichzelf beschouwt als Peter Pan en het liefst in een oude boom op zijn landgoed zit te mijmeren.

Ook is te zien hoe hij zijn gesluierde jongste kind, baby Prince Michael II, de fles geeft. Terwijl het kind ligt te schudden op zijn trillende benen. Wereldnieuws wordt het moment dat Michael Jackson zijn derde kind uit het raam van hotel Adlon in Berlijn laat bungelen om zijn fans buiten te verrassen. Zo ook het antwoord dat hij "voor zover hij zich kan herinneren', zijn gezicht slechts twee keer chirurgisch heeft laten veranderen.

Maar de meeste weerzin roept Jacksons onthulling op dat hij wel eens het bed deelt met kleine jongens. Zijn nadrukkelijke toevoeging dat het altijd bij slapen blijft, kan de verontwaardiging niet wegnemen in de vele artikelen die in de dagen na het interview verschijnen.

Jackson ontsteekt onmiddellijk na de uitzending in woede over het portret dat Bashir van hem heeft geschilderd. Hij kondigt als tegenzet 'Take 2' aan, met de 'echte waarheid' over Bashir en hemzelf. In 'The Interview They Wouldn't Show', uitgezonden door de Amerikaanse zender Fox, komen twee uur lang mensen aan het woord die Jackson verdedigen. Debbie Rowe die hem huilend een goede vader noemt, zijn ouders met wie hij zich verzoend heeft, zijn huidverzorgster die uitlegt dat Jackson door brandwonden en pigmentziekte zo'n vreemd gezicht kreeg.

Jackson houdt vol dat hij alleen met de jongens slaapt en verder niets en dat dit moet worden gezien als een uiting van zijn onmetelijke liefde, bedoeld om door het leven hard getroffen jongens te troosten. In de documentaire is Jackson te zien terwijl hij de hand vasthoudt van de jongen die nu zijn aanklager is. De King of Pop vertelt dat hij in dezelfde kamer slaapt als de jongen, maar dat hij niet bij hem in bed ligt. Naar aanleiding van de docu start de kinderbescherming een onderzoek naar de ster.

Naar de eerste documentaire kijken 27,1 miljoen Amerikanen. Het is daarmee het best bekeken programma van februari (2203), de maand waarin aan de hand van kijkcijfers de prijzen voor de tv-reclames worden bepaald. In Nederland kijken drie keer zo veel kijkers (1,5 miljoen) naar Michael Jackson op Yorin als naar het gelijktijdig uitgezonden interview met Saddam Hoessein.

Kindermisbruik
: In 1993 wordt Jackson door een 13-jarige vriend, Jordan Chandler, officieel aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Jackson schikt de zaak een jaar later en betaalt naar schatting twintig miljoen dollar. Het gerechtelijk onderzoek wordt stopgezet. Later zijn details van Chandlers beschuldiging openbaar geworden. Zo zou Jackson niet alleen in zijn ranch Neverland het bed met Chandler gedeeld hebben, maar ook in hotels. Hun contact zou, aldus Chandler, steeds seksueler geworden zijn, van tongzoenen tot orale seks. Jackson heeft altijd volgehouden dat de aanklachten louter om geldelijk gewin zijn geuit. Op 31 januari 2005 moet Jackson dan toch voor de rechter verschijnen. De verwachting is dat de rechtszaak zes maanden in beslag zal nemen.

Psychologen: Volgens psychologen die in de Britse pers en op televisie hun verhaal doen is Michael een gestoorde volwassen kleuter. En voelt zich dus verwant met kleine kinderen. Zijn omgang met hen is waarschijnlijk niet seksueel maar vriendschappelijk. Met kinderen kan hij communiceren. Hij spreekt de kindertaal, omdat hij de volwassen wereld heeft buitengesloten.

Opmerkelijk: Michael heeft een droomwens die doet denken aan de ark van Noach. Hij wil ooit nog eens twee kinderen van ieder continent adopteren. "Ik geef hun een droomjeugd", aldus de popster. "Geld is geen enkel probleem."

(Bronnen: Volkskrant, NRC, diverse Michael Jackson-sites)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief