Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Heleen van Royen

12 jan 04

Is: schrijfster en columniste voor Het Parool.

Achtergrond: Heleen van Royen wordt op 9 maart 1965 als Helena Margaretha Kroon geboren in Slotervaart, Amsterdam-West. In 1983 doet ze eindexamen voor het vwo. Daarna gaat ze naar de School voor de Journalistiek in Utrecht. In 1987 studeert ze af. Van Royen is sinds 1992 getrouwd met televisiemaker Ton van Royen. Ze hebben twee kinderen; een dochter en een zoon.

Loopbaan: Na haar studie werkt Van Royen bij als redacteur bij het Haarlems Dagblad, als verslaggever bij Radio Noord-Holland en als freelancer bij diverse tijdschriften. Ze debuteert in 2000 met de kaskraker 'De Gelukkige Huisvrouw'. Van de roman worden meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

'De Gelukkige Huisvrouw' wordt ook internationaal lovend ontvangen en wordt vertaald in acht landen. Theatergezelschap Het Vervolg voert in Nederland met succes een gelijknamige bewerking op van het boek. Een film is in de maak. In 2003 komt het tweede boek van Van Royen uit: 'Godin van de Jacht'. Het wordt het best verkochte boek van dat jaar.

Columns: Heleen van Royen schrijft verder wekelijks een spraakmakende column in Het Parool en op de site van Planet. De stukken handelen over haar familieleven, de schrijver Vulpen, het haar van NOVA's Willem Lust en 'andere zaken waar grote schrijvers zich mee bezighouden'. In 2003 verschijnt er een bundel met de beste columns: 'Je zal er maar mee getrouwd zijn'.

Rob Oudkerk: In januari 2004 komt de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk in opspraak na een optreden in een column van Van Royen. Oudkerk zou tijdens een cafébezoek met de schrijfster opgebiecht hebben dat hij na werktijd pornosites bezoekt, dat hij wel eens naar de hoeren gaat - niet in Amsterdam - en dat hij één keer per jaar (met oud en nieuw) een snuif coke neemt. Van Royen verwerkt het allemaal in een vernietigend stuk en Oudkerk wordt bij de gemeente Amsterdam op het matje geroepen. Op 19 januari 2004 stapt hij op als wethouder nadat zijn partij het vertrouwen in hem opzegt.

(Bron: godinvandenacht.nl / Foto: vassallucci.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief