Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

John Kerry

20 jan 04

Is: Senator voor de Amerikaanse staat Massachusetts en was de democratische kandidaat bij de laatste presidentsverkiezingen.

Persoonlijk: John Forbes Kerry wordt op 11 december 1943 geboren in Denver, Colorado. Zijn vader is tijdens de oorlog vrijwilliger in het Amerikaanse leger, maar hij herstelt in Amerika van tbc. Niet lang na de geboorte van John gaat de familie Kerry in Massachusetts wonen.

John Kerry is getrouwd met Teresa Heinz-Kerry, de schatrijke weduwe van de bekende ketchupproducent en senator John Heinz. De Kerry's hebben twee dochters, Alexandra en Vanessa. Teresa heeft uit een eerder huwelijk al drie zonen.

Carrière: Na zijn studie rechten op de universiteit van Yale en op de Boston College Law School gaat Kerry bij de marine. Hij vecht tussen 1966 en 1970 mee in de Vietnam-oorlog. Hij ontvangt diverse onderscheidingen voor zijn inzet. Kerry keert zich na zijn terugkomst tegen de oorlog in Vietnam en wordt woordvoerder voor 'Vietnam Veterans Against the War'. In 1972 stelt hij zich verkiesbaar voor het Congres, maar dat mislukt.

Kerry gaat in de jaren zeventig doen waarvoor hij gestudeerd heeft. Als openbaar aanklager pakt hij de georganiseerde criminaliteit aan en hij reorganiseert het justitieel systeem in zijn district. Zijn politieke loopbaan gaat verder in 1982 als hij gekozen wordt tot vice-gouverneur van de staat Massachusetts. Twee jaar later wordt hij senator in Washington voor dezelfde staat. Hij wint ook de verkiezingen in 1990, 1996 en 2002.

Verkiezingen: Kerry is de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november 2004 tegen Republikein George W. Bush. Hij verliest.

(Bron: Amerika.nl, ANP, JohnKerry.com)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief