Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fiep Westendorp

5 feb 04

Was: Illustratrice. Ze tekende onder andere voor reclamecampagnes en boeken. Ze werkte van 1952 tot 1995 samen met schrijfster Annie M.G. Schmidt; het bekendst zijn haar tekeningen van Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet.

Persoonlijk:
Fiep Westendorp wordt op 17 december 1916 geboren in Zaltbommel. Ze heeft een oudere broer en een jonger zusje. Haar vader is onderwijzer op de lagere school waar ze op zit. Westendorp overlijdt op 3 februari 2004 op 87-jarige leeftijd aan een luchtweginfectie.

Opleiding:
Westendorp tekent al van jongs af aan, vooral poppetjes in allerlei verschillende houdingen. Haar ouders stimuleren haar bij het tekenen en na de hbs gaat Westendorp elke dag met de bus naar de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in Den Bosch. Ze krijgt in het laatste jaar van haar school de opdracht op de VVV-gids van haar woonplaats Zaltbommel te illustreren. Een jaar later wordt Westendorp toegelaten op de kunstacademie in Rotterdam.

Oorlog: Als Westendorp op de kunstacademie zit, breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Bij het bombardement op Rotterdam in 1940 gaan alle kunstwerken van de studenten verloren. De familie Westendorp wordt door de Duitsers uit het huis in Zaltbommel verdreven en naar Opijnen geëvacueerd. Daar werkt Fiep Westendorp op het gemeentehuis aan het vervalsen van documenten en persoonsbewijzen. Ook wordt haar tekentalent ingeschakeld voor het maken van situatietekeningen van de oevers van de Waal voor de geallieerden. Ze verhuist naar Amsterdam als de oorlog voorbij is.

Carrière: Door haar verblijf in Amsterdam komt Westendorp terecht in de kringen van Vrij Nederland en Het Parool. Ze verzorgt de tekeningen voor deze bladen. Later gaat Westendorp ook romans illustreren voor uitgeverij De Bezige Bij. Al snel wordt ze gevraagd om te tekenen voor allerlei soorten boeken en reclamecampagnes. Ze tekent voor verschillende tijdschriften en boeken tot ze 74 jaar is.

Jip en Janneke: Westendorp loopt op een avond in 1947 in een café in Amsterdam letterlijk Annie M.G. Schmidt tegen het lijf. Ze raken met elkaar bevriend en vanaf 1952 tekent Westendrop Jip en Janneke in hun karakteristieke silhouetten bij de verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt. De verhalen verschijnen eerst in Het Parool en later in boekvorm. De Hema gebruikt de tekeningen van Jip en Janneke vanaf 1975 op haar kinderproducten. Dit initiatief wordt vanaf 1991 opnieuw opgepakt.

De samenwerking met Schmidt verloopt erg goed. Westendorp tekent daarom ook voor andere boeken van Annie M.G. Schmidt. Erg bekend zijn onder andere de tekeningen van Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje.

Prijzen: Opmerkelijk genoeg heeft Westendorp nooit een Gouden of Zilveren Penseel gewonnen, de prestigieuze Nederlandse illustratieprijs. Speciaal voor haar bedacht het CPNB wel een extra prijs: het Oevre Penseel. Zelf zat Westendorp er niet mee dat ze nooit in de prijzen viel. "Prijzen geven maar gedonder en van zo'n prijsuitreiking word ik alleen maar doodnerveus."

(Bron: FiepWestendorp.nl, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief