Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marco Pantani

18 feb 04

Was: Wielrenner, geboren op 13 januari 1970, overleden op 14 februari 2004.

De Piraat: Het Olifantje met een persoonlijke voorkeur voor de bijnaam 'Piraat' was een klimmer zoals de wielersport sinds midden vorige eeuw niet meer had gezien. Marco Pantani
scheert de bergtoppen als lang geleden Gino Bartali en Fausto Coppi en groeit door zijn spectaculaire rijstijl uit tot een van de populairste renners ter wereld.

Dolend : Vanaf 1999 is Pantani lichamelijk en vooral geestelijk aan het dolen. Hij wordt behandeld in psychiatrische klinieken. De laatste zes dagen van zijn leven brengt hij in eenzaamheid door, manisch depressief. De Ronde van Italië 2003 is zijn laatste wielerkoers. Hij wordt 14e in de eindklassering.

Sport: Prestaties op de racefiets boekt Pantani vooral in de zomermaanden, in de drieweekse etappekoersen Giro en Tour. In 1994 komt hij in de Ronde van Italië voor het eerst op het erepodium: tweede, achter de Rus Jevgeni Berzin. In de Tour van 1994 wordt hij derde.

In 1995 eindigt hij als derde in het wereldkampioenschap in Colombia. Hij kan dat seizoen niet starten in de Giro door een zware valpartij met verscheidene botbreuken. In de Tour wint hij twee bergetappes. In 1997 geeft hij in de Giro op na een val. In de Tour pakt hij weer twee ritzeges en finisht hij opnieuw als derde.

Voor 1998 verbetert Pantani
zich in de tijdritten om een gooi te kunnen doen naar de roze en gele trui. Het plan slaagt. Hij triomfeert in zowel de Giro als de Tour en is de eerste Italiaan sinds Felice Gimondi in 1965, die de belangrijkste etappekoers op zijn erelijst schrijft.

Doping: Pantani staat vanaf een vroeg stadium met veel andere topsporters op de klantenlijst van professor Conconi, specialist in training en voeding van topsporters. Conconi komt later in opspraak, omdat hij zijn cliënten bedient van ongeoorloofde - niet opspoorbare - dopingmiddelen. Conconi wordt nooit veroordeeld en ook Pantani hoort meer dan eens vrijspraak na ernstige beschuldigingen. De klimmer raakt wel meer dan eens verwikkeld in dopingaffaires. De politie vindt dopingmiddelen en spuiten bij hem en hij wordt ook in controles op doping betrapt. In 2000 krijgt hij zes maanden schorsing en in 2002 acht maanden.

Pantani
komt brandschoon uit het dopingjaar 1998. Over de Tour die hij wint, komt wel een zwarte schaduw te liggen door grote dopingschandalen rond de ploegen van Festina en TVM. De politie doet invallen, renners en ploegleiders belanden in de gevangenis.

In 1999 blijft Pantani
wel hangen in de strijd tegen doping. Voor de klimmer is de Ronde van Italië 1999 de ommekeer. In het slotweekeinde van de Giro stellen controleurs van de wereldwielrenunie UCI een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed vast. Dit zou kunnen duiden op gebruik van het middel EPO. Pantani krijgt een startverbod. Hij verspeelt niet alleen zijn tweede triomf in de Giro, maar vergooit ook zijn hele carrière. Nooit meer zal hij het hoge niveau van weleer benaderen, hoewel twee etappezeges in de Tour van 2000 (Mont Ventoux en Courchevel) even anders deden vermoeden. Hij raakt getraumatiseerd. Vanaf dat moment bevindt zijn loopbaan zich in de afdaling. Zo ook zijn leven.

Dood: Zaterdag 14 februari 2004 wordt hij dood gevonden in een hotelkamer in Rimini. Italië is in rouw, de wielerwereld geschokt.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief