Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marc Dutroux

27 feb 04

Is: Volksvijand nummer één van België en hoofdverdachte in de meest geruchtmakende ontvoerings- en moordzaak van het land.

Het kwaad: In 1996 krijgt in België het kwaad een gezicht. Op de trappen van het gerechtsgebouw van Neufchateau wordt Marc Dutroux onder luid boegeroep het gebouw binnengeleid. In de kelder van Marc Dutroux' huis in Marcinelle heeft justitie de verdwenen meisjes Sabine en Laetitia bevrijd. Het is het begin van een hele reeks ontdekkingen. De lijkjes van de verdwenen meisjes Julie & Melissa worden gevonden en in de tuin van Dutroux' huis in Sars-la-Buissière vindt men het lijk van een van de handlangers van Dutroux, Bernard Weinstein. Enkele weken later worden ook de lijken van twee andere verdwenen meisjes gevonden: An en Eefje.

Achtergrond: Marc Dutroux wordt op 6 november 1956 geboren in Elsene, België, als jongste zoon van Jeanine en Victor Dutroux. Hij heeft drie oudere broers en een zus. Vlak na zijn geboorte verhuist de familie naar Congo, maar keert halverwege de jaren zestig weer terug naar België omdat de situatie in het land te gevaarlijk is.

Als eind jaren zestig het huwelijk van zijn ouders op de klippen loopt, gaat Dutroux met zijn broers, zus en moeder in Obaix wonen. Niet lang daarna ontmoet zijn moeder een nieuwe man. Dutroux kan het slecht vinden met zijn moeder en zijn stiefvader en dat leidt vaak tot hoogoplopende ruzies.

Dutroux is rebels, doet het slecht op school en wordt door zijn omgeving omschreven als een moeilijke jongen. Met een diploma van elektriciën op zak, verlaat hij het ouderlijke huis en verbreekt het contact met zijn moeder, broers en zus. Hij woont een tijd bij zijn oma, maar onder druk van Dutroux' moeder wordt hij uit het huis gezet. De gescheiden ouders van Marc Dutroux geven elkaar de schuld van de ontsporingen van hun oudste zoon.

Justitie: Dutroux is vaak werkloos en laat zich graag in met illegale zaken. Hij weet daarbij steeds aan justitie te ontsnappen. Marc Dutroux is 22 als hij voor het eerst in het huwelijk treedt. Een ideaal gezinnetje met twee kinderen, zo denkt de buitenwereld. In 1985 gaat het stel uit elkaar. Dutroux' echtgenote verklaart door hem mishandeld te zijn.

Dutroux trouwt met Michelle Martin. Enkele maanden na hun huwelijk moeten ze terechtstaan voor de verkrachting van minderjarigen. In 1989 wordt het paar veroordeeld. Marc Dutroux krijgt dertien jaar gevangenis en Michelle Martin wacht een gevangenisstraf van 5 jaar. Drie jaar na hun veroordeling tekent de toenmalige minister van justitie Wathelet, voor hun vrijlating.

Kelder: Dutroux en Martin vestigen zich in Sars-la-Buissière en krijgen drie kinderen. Justitie verliest Dutroux na zijn vrijlating niet uit het oog. In 1993 wordt hij verdacht van een aantal diefstallen. In die periode meldt een informant dat Dutroux zijn kelder in zijn huis in Marchienne-au-Pont verbouwt om er kinderen op te sluiten. Uiteindelijk krijgen onderzoekers toestemming voor een huiszoeking, onder het mom van een onderzoek naar autozwendel.

Dutroux verbouwt inderdaad zijn kelder. Maar wanneer een nieuwe huiszoeking in juni 1994 niets oplevert en ook de verbouwing van de kelder lijkt te zijn stilgelegd, wordt Dutroux met rust gelaten. Een jaar later worden Julie en Mélissa ontvoerd.

Gezicht van het kwaad: In augustus 1996 valt definitief het doek voor Dutroux. Hij wordt opgepakt, samen met Michelle Martin en handlanger Lelièvre. Nooit eerder wist iemand zoveel woede en emotie los te maken bij de anders zo nuchtere Belgen: een ziedende massa trekt de straat op, het antwoord van het volk op 'het gezicht van het kwaad'. Waarom kon iemand zo langdurig zijn gang gaan?

Ziekte: Een speciale Belgische Kamercommissie moet het uitzoeken, maar komt niet veel verder dan de conclusie dat het slechte onderzoek het gevolg was van de "Belgische ziekte', de structurele achteloosheid en slordigheid bij de zuiderburen. Commissievoorzitter Verwilghen wordt later wel minister van Justitie.

Als Dutroux in 1998 enkele uren ontsnapt, is de consternatie compleet: twee ministers treden af. Het onderzoek naar zijn bezigheden duurt voort, maar vrijkomen doet hij voorlopig niet. De rechtbank veroordeelt hem alvast voor oplichting en diefstal.

Pervers: Een grafoloog typeert Dutroux als "een man met een geremd libido met perverse neigingen. Hij is zelfverzekerd en overtuigd van zijn gelijk. Toch is de man weinig ontwikkeld, hij heeft geen intellectuele ambities. Met een gesloten, introverte persoonlijkheid is hij egoïstisch, berekend, materialistisch. Hij leeft in een psychisch isolement. Hij is gecomplexeerd en heeft problemen uit het verleden nog niet verwerkt." Een psychiatrisch onderzoek vindt waarschijnlijk plaats tijdens het proces, in de loop van 2004. Wel heeft eerder onderzoek uitgewezen dat Dutroux volledig toerekeningsvatbaar is.

Jury: Maandag 1 maart 2004, bijna acht jaar na zijn laatste arrestatie, verschijnt Dutroux dan eindelijk voor de rechtbank. Op 17 juni 2004 wordt Marc Dutroux over de hele linie schuldig bevonden. Na het uitspreken van de schuldvraag moet de jury zich samen met de drie rechters beraden op de hoogte van de straffen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas volgende week.

(Bron: NOS Nieuws/ANP/VTM)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief