Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Mirjam Sterk

1 apr 04

Is: Sinds 2002 lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Persoonlijk: Willemina Roziena Catharina (Mirjam) Sterk wordt op 23 mei 1973 geboren in Zeist in een predikantengezin. Haar eerste levensjaren brengt zij door in de bosrijke omgeving van Austerlitz. Als Sterk vier jaar is, verhuist het gezin naar het land van Maas en Waal, naar Kerkdriel. Vijf jaar later vertrekken ze naar de Betuwe waar haar vader in Ingen predikant wordt. Mirjam Sterk is gehuwd.

Opleiding: Van 1985 tot 1991 zit Mirjam Sterk op het Christelijk Lyceum in Veenendaal. Na het behalen van haar diploma gaat zij van 1991 tot 2000 theologie studeren aan de Universiteit van Utrecht. Van 1996 tot 1998 doet ze de kerkelijke opleiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Loopbaan: In 1998 is Sterk docent godsdienst en ethiek aan het Comenius College in Hilversum. In de periode 1998-2000 loopt zij stage als gevangenispredikant in het F.S. Meijersinstituut (tbs-instelling), is zij redacteur bij de IKON radio en televisie én loopt zij stage als predikant bij de Noorderkerk-gemeente in Bilthoven. In 2000 wordt zij de persoonlijk assistent van de Rotterdamse CDA-wethouder Sjaak van der Tak . Vanaf 2002 is Sterk lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Politiek: Vanaf 1992 tot 2000 vervult Sterk diverse functies binnen het CDJA: ze is onder andere lid van het dagelijks bestuur van het CDJA. Van 1992 tot 1995 is Sterk begeleider van Wegwijsprojecten bij het IPP (Instituut Publiek en Politiek). Van 1997 tot 2000 is Sterk actief binnen de Youth of the European People's Party (YEPP).

Integratie: Mirjam Sterk is voor het CDA woordvoerder integratie en minderheden. "Te lang hebben we gedacht dat het vanzelf wel goed kwam. Nu is de tijd van de vrijblijvendheid voorbij. Dat vraagt om een beleid dat meer verplichtend is, op het gebied van taal en sociaal-culturele integratie. Een beleid dat kansen biedt. Dat vraagt om inzet van mensen die hierheen komen. En dat ook vraagt om de inzet van mensen die hier al wonen."

Betrokken samenleving: "Ik zet mij in voor een betrouwbare overheid, die in eerste instantie kijkt waar mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen dragen en die mensen kansen biedt. Maar ook een overheid die steun en bescherming biedt wanneer mensen niet in staat zijn om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dat is volgens mij waar het om gaat in een betrokken samenleving."

(Bron: MirjamSterk.nl, Parlement.com)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief