Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

David Beckham

14 apr 04

Is: 's Werelds meest bekende voetballer en mondiaal sekssymbool.

Rebecca Loos: Met haar exposé over haar seksuele relatie met Beckham is zij de vrouw die Beckhams imago van ideale schoonzoon en perfecte huisvader te gronde zou hebben gericht.

Jeugd: Beckham groeit op in Chingford, een buitenwijk in het noordoosten van Londen. Hij heeft een vader die ervoor zorgt dat zijn zoon "een bal heeft om tegenaan te trappen' zodra hij kan lopen en met zijn zoon voetbalt in het park "totdat het te donker is om te zien'.

Beckham gaat naar de voetbalschool van het Londense Tottenham Hotspurs, maar kiest uiteindelijk voor Manchester United, de club waar de beroemde manager Alex Ferguson hoedt over jonge spelers als een vader over zijn familie. In augustus 1995 maakt Beckham zijn eerste doelpunt in de Engelse Premiership.

Nu is Beckham van Real Madrid, sinds een halve eeuw de machtigste voetbalclub op aarde.

Voetbal: Voor wie niets van voetbal weet: David Beckham kan een bal met zijn rechtervoet zo perfect precies met effect, kromming en welke gewenste draaiing dan ook op de plaats van bestemming brengen, dat iedereen die weleens tegen een bal heeft geschopt er zich over verbaast. Die kunst beheerst hij als geen ander. Daardoor is hij van grote waarde voor het elftal waarin hij speelt.

Victoria 'Posh' Adams: Natuurlijk is Beckham niet echt een gewone jongen meer op het moment dat hij Victoria ontmoet. Maar als speler van het Engelse nationale elftal is hij toch nog ver verwijderd van zijn supersterstatus van vandaag de dag. Beckham schrijft het eerste telefoonnummer dat hij van Victoria krijgt op een half dozijn papiertjes, uit angst het te verliezen.

Marketing: Dat deze liefde op het eerste gezicht ook zal uitgroeien tot een van de meest geslaagde marketingdeals van het afgelopen decennium is dan nog niet te voorzien.

Ster: Beckham is een verlegen jongen uit Londen die niets anders wil dan een goede voetballer worden. Maar hij groeit uit tot een sekssymbool waarvan zowel oosterse meisjes als westerse mannen opgewonden raken. Een jongen wiens aantrekkingskracht goddelijke vormen heeft aangenomen omdat zijn unieke traptechniek als voetballer samengaat met zijn uitzonderlijk mannelijke uitstraling. Een lieve jongen van bijna 30 jaar die zich zwijgend alle aandacht laat welgevallen waarnaar zoveel mensen zo graag verlangen.

Awards: Beckham is tijdens de uitreiking van de British Book Awards in Londen met een speciale prijs onderscheiden voor zijn autobiografie My Side. Volgens de jury is het boek van de sterspeler van Real Madrid de snelst verkochte autobiografie aller tijden. Samen met tv-presentatrice Oprah Winfrey behoort hij tot de meest modebewuste mensen ter wereld. Zij staan genoteerd in de internationale toptien van bestgeklede mensen van tijdschrift Vanity Fair. In 2003 wordt Beckham 'man van het jaar'.

Kunst: Beckham ziet zichzelf graag als een object voor kunstenaars. Hij is wereldwijd al op talrijke manieren vereeuwigd. Zo is er een gouden beeld van hem te vinden in een tempel in Thailand en wordt in 2002 een chocolade beeld voor hem opgericht in Tokyo. In Londen en Madrid staat hij in het wassenbeelden-museum. De National Portrait Gallery toont al een foto van de voetballer naast die van andere grote sportsterren uit de Britse geschiedenis.

Jeugddroom: Zijn uiterlijk is net zo veranderlijk als zijn innerlijk, niet omdat hij zijn adolescentie nog niet heeft afgesloten maar omdat hij geniet van de aandacht. Hij gedraagt zich zoals hij wil ­of zoals zijn dominante vrouw Victoria Adams wil. Hij wil anders zijn, hij wil uitzonderlijk zijn, hij wil doen waar hij in zijn stoutste jeugddromen niet aan heeft durven denken. Gesteund en gestimuleerd door Victoria die ervan droomde actrice te worden of iets anders dat aandacht trekt, popzangeres werd en zich ten slotte in de armen wierp van de introverte David.

Fenomeen : Ellis Cashmore, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Staffordshire, schrijft in zijn onderzoek naar het fenomeen Beckham: "De verhaallijn is simpel: een lekker uitziende werkmansjongen die niet onaardig voetbalt, wordt verliefd op een van de Spice Girls, zowat de grootste beroemdheden op de planeet. Victora leidt hem de wereld binnen. Ze is een slimme vrouw die al haar ambities projecteert op haar man, die niet beter weet dan dat hij goed kan voetballen en daarom populair is bij de fans van Manchester United, maar ook bij de supporters van het Engelse nationale voetbalteam."

Passie: David Beckham kiest bijna even vaak een nieuwe auto als een nieuw kapsel. Een greep uit de Beckhamgarage: Bentley Arnage T, Jaguar XKR Convertible, BMW M3 Convertible, BMW 7-serie, Ferrari 360 Modena Spyder en een Range Rover.

(Bronnen: NRC, Parool, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief