Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Riccardo Chailly

2 jun 04

Is: Tot 11 juni 2004 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Persoonlijk: Riccardo Chailly wordt geboren op 20 februari 1953 in Milaan. Hij is de zoon van de componist Luciano Chailly, die hem zijn eerste muzieklessen geeft.

Loopbaan: Na zijn studie aan het Verdi Conservatorium in Milaan, maakt Chailly zijn debuut als dirigent in 1970. In 1972 wordt Chailly assistent van Claudio Abbado, die bij de Scala in Milaan chef-dirigent is. Vervolgens dirigeert hij in Chicago en San Fransisco. In 1978 wordt hij dirigent bij de Scala en in 1982 wordt hij de vast dirigent van het Berlijnse Radio Symfonie Orkest tot 1989. Deze post combineert hij een jaar met zijn dirigentschap in Amsterdam.

Chailly treedt in 1988 bij het Concertgebouworkest aan als opvolger van Bernard Haitink. Hij verlaat het orkest op 11 juni 2004 om chef-dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig te worden. Hij volgt daar de Zweed Herbert Blomstedt op.

Bekend: Chailly is bij het grote publiek vooral bekend van het 'Sjostakovitsj Jazz Album', waar meer dan een kwart miljoen exemplaren van zijn verkocht.

Voorgangers: De voorgangers van Chailly in Amsterdam waren Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum en Bernard Haitink. Hij is daarmee de eerste niet-Nederlandse chef-dirigent. Chailly wordt in 2004 opgevolgd door Mariss Jansons.

Ridder: Ter ere van zijn tienjarig jubileum in 1998 wordt zijn portret naast dat van al zijn voorgangers in het Concertgebouw gehangen en wordt hij, naast dat hij onderscheidingen in Italië en Engeland krijgt, door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Opmerkelijk: Zijn repertoirekeuze is opvallend: Chailly laat de hele barok en de Weense klassieken goeddeels over aan specialisten, maar concentreert zich op midden- en laatromantiek, expressionisme, impressionisme en de 20e eeuwse modernen. Ook verwaarloost hij de Nederlandse muziek niet geheel: het orkest speelt stukken van Diepenbrock, Wagenaar en Schat. Bovendien 'breekt' Chailly in in het half heilig verklaarde domein van Haitink met heel eigen, Latijns heldere, briljante Bruckner- en Mahlervertolkingen.

(Bronnen: Wikipedia, AVRO Klassiek, Audio-muziek.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief