Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jared Diamond

8 jun 04

Is: Hoogleraar fysiologie aan de universiteit van California, Los Angeles.

Wereldberoemd: Hij verwerft wereldfaam met zijn even geroemde als beruchte boek 'Guns, Germs, and Steel: the Fate of Human Societies' . Dit boek wordt ondermeer bekroond met de Pulitzer Prijs in 1998 en is een bestseller in de VS. Veel Nederlanders zullen het boek kennen onder de titel; 'Zwaarden, Paarden en Ziektekiemen.'

'Zwaarden, Paarden en Ziektekiemen' : In dit boek geeft Diamond antwoord op de vraag waarom blanke mensen de wereld domineren. "Het is een heikel onderwerp, omdat we gewend zijn dat racisten de vraag opwerpen om hem te kunnen beantwoorden met hun blanke superioriteit. Dat is onhoudbaar."

"Ras is irrelevant, mensen zijn in wezen allemaal gelijk. Racisme is een naïeve illusie van mensen die wanhopig zoeken naar een verklaring voor de overduidelijke ongelijkheden en dan de meest voor de hand liggende aanwijzen: een gezicht dat anders is dan het jouwe."

Diamond verklaart de blanke dominantie als een "gruwelijke keten van toevalligheden." Hij geeft het voorbeeld van het paard en het zebrapaard. Een paard is te temmen een zebrapaard niet. "Daarom konden de mensen in Europa er op uittrekken terwijl dit niet mogelijk was in Afrika." Zijn boek staat vol met dergelijke voorbeelden.

Omgedraaid: Binnenkort komt zijn nieuwe boek uit, 'Collapse'. In feite is in zijn nieuwe boek het thema omgekeerd. Waar 'Zwaarden, Paarden en Ziektekiemen' gaat over de opkomst van beschavingen, daar gaat 'Collapse' over de ondergang van beschavingen.

Het lot van een volk wordt bepaald door fysisch-geografische, ecologische en klimatologische omstandigheden, aldus Diamond. "Niet terrorisme, maar milieuvervuiling zoals ontbossing, smeltende poolkappen, broeikasgassen en uitputting van natuurlijke rijkdommen vormen de grootste bedreiging voor beschavingen."

Opmerkelijk: Diamond spreekt vol lof over Nederland. "Nederlanders zijn het meest milieubewuste volk ter wereld. Nergens is zo'n hoog percentage mensen lid van een milieubeweging. De mensen zijn zich zo bewust van het milieu, omdat ze allemaal achter de dijken wonen. Iedereen, rijk en arm, kan getroffen worden door een rampvloed. Daarom is er ook een grote mate van solidariteit."

(Bron: de Volkskrant, Edge, ECES)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief