Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alejandra Slutzky

12 jun 04

Is: lid van de SP en schrijver van het boek 'De Stilte' dat in 2003 is uitgekomen. Het boek gaat over de geschiedenis van haar familie.

Familie: Alejandra Slutzky wordt op 29 september 1963 geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Maar nadat haar vader, die actief is in de toen nog socialistische beweging van Peron, verschillende malen wordt gearresteerd, vertrekt het gezin in 1968 naar Cuba. Haar vader keert enige tijd later terug naar Argentinië en sluit zich aan bij de guerilla's. Hij wordt echter opgepakt en pas in 1973 vrijgelaten. Alejandra Slutzky en haar familie zijn in de tussentijd naar Mexico gevlucht. Als hun vader wordt vrijgelaten in 1973 keert de familie Slutzky terug naar Argentinië.

Videla-bewind: In 1977 wordt de vader van Alejandra Slutzky in het holst van de nacht van zijn bed gelicht door het Videla-bewind. Hij verdwijnt voorgoed. Het gezin duikt acht maanden onder en wacht op nieuws, maar in 1978 vluchten Slutzky en haar broer noodgedwongen uit naar Nederland. Haar moeder blijft achter in Argentinië en overlijdt later in eenzaamheid. Alejandra Slutzky is dan een 14-jarige alleenstaande minderjarige asielzoeker in het verre en vreemde Nederland.

Carrière: In Nederland kan Slutzky gewoon naar school. Na de middelbare school in Utrecht volgt zij in de avonduren een opleiding tot chemisch laborante, waarbij zij overdag werkt. Later studeert zij in deeltijd nog enkele jaren filosofie, sociale wetenschappen, grafisch ontwerp, logistiek, IT en bedrijfsorganisatie. Slutzky gaat uiteindelijk aan het werk als IT-specialist en sluit zich aan bij HIJOS, een organisatie van kinderen van slachtoffers van de Argentijnse dictatuur, waarvan zij in het jaar 2000 de Nederlandse afdeling opricht.

Privé: Alejandra Slutzky is getrouwd en heeft twee kinderen.

Opmerkelijk: Als Slutzky 100.000 euro zou winnen bij een loterij zou ze "een bos willen planten, voor elk slachtoffer van een oorlog een boom."

(Bron: www.sp.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief