Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Guusje ter Horst

17 jun 04

Is: Sinds april 2001 burgemeester van Nijmegen.

Persoonlijk: Guusje ter Horst wordt geboren op 22 maart 1952 in Deventer.

Opleiding: Ter Horst volgt het gymnasium-b en studeert pscyhologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveert zij op een onderzoek naar de mogelijkheden om ziekenfondspatienten die nooit naar de tandarts gaan, toch tot tandartsbezoek over te halen. Dat onderzoek is voor haar de reden om de politiek in te gaan, vertelt ze in 1997 in een interview in het Parool. De ziekenfondsraad is namelijk niet zo geïnteresseerd in de bevindingen van Ter Horst en schrijft haar een briefje met de strekking: 'Dat zal best waar zijn, maar mensen die naar de tandarst gaan kosten geld en mensen die wegblijven niet.'

Loopbaan: Van 1986 tot 1994 is Guusje ter Horst universitair hoofddocent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Van 1986 tot 1992 is zij lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de PvdA. Aansluitend is Ter Horst tot 1994 voorzitter van de Universiteitsraad. In 1994 wordt Guusje ter Horst wethouder in Amsterdam. Ter Horst is als wethouder in Amsterdam onder meer verantwoordelijk voor het problematische Gemeente Vervoer Bedrijf.

Pittig: In een opiniepeiling uit 1997 noemen Amsterdammers haar 'pittig' en 'een goed voorbeeld voor vrouwen in de politiek'. Maar dit predikaat wordt haar opgeplakt vóór de raadsdebatten over Ter Horsts aarzelende optreden met betrekking tot het GVB in het eerste jaar van haar wethouderschap. De commissie-Van der Zwan noemt het uitblijven van maatregelen "verwijtbaar", maar de raad gaat niet verder dan het indienen van 'een motie van spijt'. Ter Horst bezit het vermogen om politieke opwinding van zich af te laten glijden. Ze komt koel en afstandelijk over en staat bekend als een vakwethouder die zich vooral met de inhoud van haar portefeuille bezighoudt.

(Bron: NRC, Nijmegen.nl, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief