Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dick Advocaat

22 jun 04

Is: Oud-bondscoach van het Nederlands Elftal. Na het EK van 2004, waarbij Oranje uitviel in de halve finale, stapt hij op.

Persoonlijk: Dick Advocaat wordt geboren op 27 september 1947 in die 'mooie stad achter de duinen', Den Haag. Hij groeit op in het Transvaalkwartier, een typische Haagse arbeiderswijk die vele profvoetballers heeft voortgebracht. Hij brengt vele uren door met het spelen van partijtjes op straat. "Daar ben ik tactisch geschoold", aldus Advocaat.

Op 19-jarige leeftijd debuteert hij voor ADO. In die tijd een subtopper onder leiding van Ernst Happel. Zijn tegenstanders van toen omschrijven hem vaak als een "ongelooflijk irritant vechtertje". Tijdens zijn carrière als profvoetballer verslijt hij vele clubs waaronder Sparta, FC Utrecht en Chicago Sting (VS) waar hij de ploeggenoot wordt van Willem van Hanegem. Als kamergenoten brengen ze veel tijd samen door.

Trainer: Het trainerschap is een logische stap voor Dick Advocaat. Als speler is hij al vaak de aanvoerder. Rinus Michels raakt onder de indruk van de hoge cijfers die de Hagenaar haalt op de cursus coach betaald voetbal en maakt hem in 1984 tot assistent-bondscoach.

Na het EK van 1992, waar Nederland eruit vliegt na een gemiste penalty van Van Basten, wordt Advocaat voor de eerste keer hoofdtrainer van het Nederlands Elftal. 'De Kleine Generaal', zoals zijn bijnaam luidt, weet Nederland naar de eindronde van het WK'94 in de Verenigde Staten te loodsen en strandt uiteindelijk in de kwartfinale tegen de latere kampioen Brazilië.

Successen: In 1996 pakt Advocaat zijn eerste prijs als trainer. Met PSV wint hij de Amstel Cup. Een seizoen later wordt hij landskampioen. In het derde seizoen als trainer bij PSV grijpt hij net naast alle prijzen en vertrekt vervolgens naar de Glasgow Rangers in Schotland. Daar weet hij in zijn eerste seizoen indruk te maken door het winnen van het landskampioenschap, de FA-Cup en de Leaugue-Cup.

In 2000 winnen de Rangers wederom het landskampioenschap en de FA-Cup, maar in 2001 blijft de roemruchte Schotse club met lege handen. Dick Advocaat wordt dan 'weggepromoveerd' tot technische directeur. Advocaat hoeft dan ook niet lang na te denken als hij in januari 2002 'gepolst' wordt door de KNVB voor de functie van bondscoach.

De wissel: Dick Advocaat heeft in de wedstrijd tegen Tsjechië misschien wel 'de meest omstreden wissel in de Nederlandse voetbalgeschiedenis' op zijn naam gezet. Hij wisselde tot ontzetting van miljoenen Nederlanders de beste man van het veld, linksbuiten Arjen Robben, voor Paul Bosvelt een defensieve middenvelder.

Johan Cruijf verpakt zijn kritiek in zachte woorden: "het zou mijn wissel niet wezen". Maar uitgerekend de assistent-coach van Dick Advocaat, Willem van Hanegem, windt er heel wat minder doekjes om. "Als Advocaat nog een keer zo wisselt", aldus Van Hanegem, "dan sla ik hem neer". Door de wissel is Advocaat het lijdend voorwerp geworden van een ongekende verkettering.

Koppel: Dick Advocaat en Willem van Hanegem worden op 25 januari 2002 voorgesteld als het trainingskoppel dat Oranje naar nieuwe successen moet leiden. Advocaat wordt hoofdtrainer. De KNVB geeft de voorkeur aan Advocaat vanwege zijn 'organisatorische en communicatieve kwaliteiten', terwijl uit de vele opiniepeilingen blijkt dat Van Hanegem de voorkeur geniet van het 'Oranjelegioen.'

Het is dus een compromis. Bij hun eerste persconferentie is er meteen onduidelijkheid over. Van Hanegem denkt niet echt in termen van hoofdtrainer en assistent, terwijl Advocaat duidelijk maakt dat hij "de hoofdtrainer is". Bij de wissel van Arjen Robben blijkt dat het duo ook niet op een lijn zit. Van Hanegem maakt duidelijk dat hij het niet eens is met de omstreden wissel.

Na het uitvallen van Oranje in de halve finale van het EK laat Advocaat doorschemeren dat hij stopt als bondscoach. Op 6 juli maakt hij het nieuws officieel bekend.

Opmerkelijk: De voorganger van Advocaat, Louis van Gaal, die jammerlijk faalde als bondscoach, zou een grote invloed hebben gehad op de benoeming van de 'Kleine Generaal'. Marco van Basten spreekt er in De Telegraaf schande van "dat Van Gaal een stem heeft in wie de nieuwe bondscoach moet worden". Van Gaal zou een grote voorkeur voor Advocaat hebben, omdat hij oog heeft voor de technische structuur van het Nederlandse voetbal.

(Bron: ANP, VI, Telegraaf, AD, Volkskrant, NRC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief