Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sjeik Ghazi Ajil al-Yawar

28 jun 04

Is: De nieuwe president van Irak.

Persoonlijk: De nieuwe president is geboren in 1958 in de noordelijke stad Mosul en is groot en breed, trots op zijn tribale herkomst en altijd gekleed in een wit traditioneel gewaad. Hij wordt alom gezien als iemand die eenheid in Irak kan smeden. Hij onderhoudt goede contacten met zowel de soennitische, sjiitische als de Koerdische gemeenschap. Hij is een vooraanstaand lid van de Shammar-stam, een van de grootste in het Golfgebied, waartoe ook veel sjiitische clans behoren.

President: Anders dan onder het regime van zijn voorganger Saddam Hoessein is het presidentschap in het nieuwe Irak vooral een ceremoniële functie. De macht ligt bij de premier. Het is de vraag of Al -Yawar zich hiertoe kan beperken. Hij zei ooit de baan alleen te zullen accepteren als hij ook echte macht en bevoegdheden zou krijgen.

Amerika: Sjeik Ghazi Ajil al-Yawar is niet bang harde kritiek te uiten op de Amerikanen. De voorkeur van de VS voor het presidentschap ging dan ook niet uit naar de 45-jarige stamleider, maar naar Adnan Pachachi, een andere gematigde soenniet. Al Yawar lijkt in elk geval niet als een marionet van Washington te willen overkomen. Direct bij zijn benoeming liet hij merken niet kritiekloos tegenover de Amerikanen te staan. "De veiligheidheidssituatie in Irak is voor 100 procent de schuld van de VS. Zij bezetten het land, ontmantelden de veiligheidsdiensten en hielden de grenzen maandenlang open zodat iedereen erin kon zonder visum of paspoort." Ook dringt Al-Yawar aan op "volledige en complete" soevereiniteit voor zijn land. Ondanks zijn kritiek staat hij bekend om zijn banden met Washington. Hij verwerpt het geweld tegen de coalitietroepen.

Loopbaan: De nieuwe president studeert in de jaren '80 in de VS aan de Georgetown University in Washington. Daarvoor studeert hij aan de Petroleum and Minerals University in Saoedi-Arabië. In dat land leidt Al-Yawar later jarenlang een telecombedrijf.

Over de machtsoverdracht: "This is a historic day, a happy day, a day that all Iraqis have been looking forward to. This is the time when we take the country back into the international community."

(Bron: ANP/BBC/The Guardian)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief