Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Neelie Kroes

3 aug 04

Is: De nieuwe Nederlandse eurocommissaris voor mededinging.

Achtergrond: Neelie Kroes wordt in 1941 in Rotterdam geboren als dochter van een vervoersondernemer. Ze groeit op in een tijd dat carrière maken voor een vrouw nog niet vanzelfsprekend is. Ze wil graag medicijnen gaan studeren, maar dat kan niet omdat ze alleen een hbs-a-diploma heeft. Ze kiest daarom voor een studie vervoerseconomie.

Kroes blijkt een meer dan gemiddelde belangstelling te hebben voor bedrijfsleven en politiek. Al snel is ze lid van de Rotterdamse gemeenteraad én lid van de directie van het transportbedrijf van haar vader.

Kroes is lange tijd gehuwd met PvdA-politicus Bram Peper. Het huwelijk strandt in 2003.

Carrière: In 1971 komt Neelie Kroes in de Tweede Kamer. Daar valt ze op door haar welbespraaktheid en haar oppositie tegen de middenschoolplannen van de PvdA. In 1977 wordt ze staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het eerste kabinet-Van Agt .

In de kabinetten Lubbers I en II is ze minister van hetzelfde ministerie. Ze doet onder meer van zich spreken door de verhuizing van het hoofdkantoor van de PTT naar Groningen en door de privatisering van de PTT. Na haar ministerschap verhuist Kroes naar Brussel voor een baan als adviseur van de commissaris voor transport. In 1991 wordt ze president van de prestigieuze universiteit Nijenrode.

Haar kwaliteiten zijn ook door het bedrijfsleven niet onopgemerkt gebleven. Met zeven commissariaten behoort ze tot één van de invloedrijkste vrouwen in de zakenwereld.

Eurocommissaris: Op 3 augustus 2004 wordt bekendgemaakt dat Kroes de nieuwe Nederlandse eurocommissaris wordt. Ze volgt partijgenoot Frits Bolkestein op. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Barosso, is verheugd met de benoeming. Met Kroes hebben er acht vrouwen in de Commissie zitting en dat is precies zoals Barosso het heeft gewild.

Hirsi Ali: Kroes zorgt er in 2002 voor dat politica Ayaan Hirsi Ali van de PvdA overstapt naar de VVD. De oud-minister ergert zich openlijk aan het geringe aantal vrouwen in het eerste kabinet van CDA-premier Balkenende . Bij de totstandkoming van Balkenende II maakt Kroes zich dan ook met succes sterk voor meer vrouwelijke ministers.

Imago: Kroes is als politica zeer populair. Uit een opiniepeiling in die periode blijkt dat ze qua populariteit alleen koningin Beatrix boven zich moet dulden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief