Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Muqtada al-Sadr

16 aug 04

Is: Een radicale sjiitische leider in Irak. Hij vertegenwoordigt lang niet alle sjiieten (een stroming binnen het moslimgeloof), maar zijn radicale standpunten hebben een grote aantrekkingskracht op arme en gedesillusioneerde Irakezen.

Achtergrond: Al-Sadr is vermoedelijk in 1974 geboren. Opmerkelijk jong, omdat in Irak leeftijd en ervaring essentiële pijlers zijn om religieuze autoriteit te hebben. Al-Sadr geniet zijn autoriteit dan ook vooral op basis van het feit dat hij de zoon is van de vermoorde grootayatollah Mohammed Sadiq al-Sadr. Zijn vader is vermoord in 1999, vermoedelijk op bevel van Saddam Hoessein.

Al-Hawzi:Toen de Verenigde Staten Saddam Hoessein letterlijk van zijn sokkel haalden, wist Muqtada al-Sadr snel de aandacht op zich te vestigen met zowel woorden als daden. Zijn woorden liet hij printen in zijn eigen wekelijkse krant, al-Hawzi geheten. En zijn daden, zoals het uitdelen van brood, maakten hem geliefd bij de arme Iraakse bevolking. Zijn krant, al-Hawzi, werd aanvankelijk door de Amerikanen verboden, maar is inmiddels weer 'legaal'.

Staatsgevaarlijk: De Amerikaanse autoriteiten in Irak hebben geen hoge dunk van al-Sadr. Hij is voor hen niet meer dan een 'outlaw'. De Amerikanen hebben echter al vaker een inschattingsfout gemaakt met betrekking tot de situatie in Irak.

Door de groeiende instabiliteit in Irak wordt al-Sadr's invloed steeds groter. Veel jongeren willen zich verzetten tegen de Amerikanen, maar de meeste sjiietische leiders roepen juist op tot gematigdheid. Zo niet al-Sadr, zijn opruiende teksten vinden steeds meer weerklank bij Irakezen die hunkeren naar vrijheid.

Mahdi-leger: Al-Sadr heeft inmiddels een knokploeg samengesteld van ongeveer tienduizend straatvechters, Leger van de Mahdi genaamd. Dit leger bestaat uit kansloze jongeren die niets te verliezen hebben, zelfs hun leven niet. Immers, in de strijd tegen de Amerikaanse bezetter lonkt het eeuwige leven via het martelaarschap.

Sadr-City: Dit is de sjiietische wijk van Bagdad. Al-Sadr wist er, na de Amerikaanse inname, de harten te veroveren van de arme mensen door brood uit te delen. Het geld hiervoor kwam van een speciaal fonds van zijn vader. De naam van deze wijk is toen veranderd van Saddam-City in Sadr-City, vernoemd naar Muqtada's vader, Mohammed Sadiq al-Sadr. Het geeft maar aan hoe positief de sjiieten de naam 'Sadr' waarderen.

Najaf: Najaf is voor sjiieten een heilige stad. Heilig, omdat de grondlegger van het sjiietische geloof, Ali Ibn Abn Talib, er zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Hij werd er vermoord in 661. Zijn lichaam werd opgebaard in een met goud bedekte tempel, gelegen in het centrum van Najaf. Sindsdien is de stad een bedevaartsoord.

Maar de stad is ook een schuilplaats voor al-Sadr. De Amerikanen weten dat hij zich regelmatig verschanst in de tempel. Een aanval behoort echter niet tot de mogelijkheden. Het zou alle Irakezen, soenniet en sjiiet, gematigd of radicaal, in de armen jagen van radicale leiders. Een democratisch Irak zou dan verder weg zijn dan ooit.

(Bron: NRC, CNN, BBC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief