Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gerard Spong

7 okt 04

Is: Advocaat

Persoonlijk: Gerard Spong wordt in 1946 geboren in Paramaribo.

Loopbaan: Gerard Spong heeft vanaf 1976 tot en met 1979 een specialistische opleiding in de strafadvocatuur genoten. Hij behandelt alle strafzaken en is in het bijzonder gespecialiseerd in cassatiezaken. Dit zijn zaken die door de Hoge Raad worden behandeld.

Daarnaast treedt Spong op in uitleveringszaken, medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Spong verzorgt tevens cursussen aan zowel advocaten als leden van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. Hij is momenteel betrokken bij de totstandkoming van een handboek voor de verdediging in strafzaken. In dit handboek heeft Spong het hoofdstuk over bijstand in cassatie voor zijn rekening genomen. Samen met mr M. Murray op Curaçao heeft Spong ook een hoofdstuk over bijstand op de Nederlandse Antillen verzorgd.
Spong is lid van de European Criminal Bar Organisation.

In 1976 doet Pieter Menten een beroep op hem, en in de jaren daarna volgen onder andere het RAF-trio Wackernagel, Schneider en Folkerts, de van ontucht en machtsmisbruik verdachte psychiater Finkensieper en Koos R., handlanger van Johan V. alias 'De Hakkelaar', in het Octopus-proces.

En, alsof het heden nog niet voldoende kwaad kent, hij zou graag de verdediging van de wrede Catharina de Medici, Hitler en Eichmann ter hand nemen, zo verklaarde hij in de jaren '90 in Opzij. Marc Dutroux zou hij ook niet afwijzen; Desi Bouterse wel, want Spong is te emotioneel betrokken bij de moorden van 1982.

Opmerkelijk: Gerard Spong wordt van 1995 tot en met 2001 door zijn vakgenoten uitgeroepen tot Nederlands beste strafpleiter.

(Bron: Spong - Advocaten, Studium)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief