Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Cees van der Hoeven

5 apr 06

Is: Voormalig topman, vooral bekend als ex-voorzitter van de Raad van Bestuur van Ahold.

Achtergrond: Cornelis Harry (Cees) van der Hoeven wordt in 1947 geboren in Den Haag. Hij woont van zijn vierde tot zijn vijftiende op Curaçao. In 1962 keert hij terug naar Nederland. Op zijn zestiende gaat hij bedrijfseconomie studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van der Hoeven is tijdens zijn studie onder andere praeses van het Gronings studentencorps Vindicat atque Polit en hij heeft bijbaantjes als student-assistent en docent aan de HEAO. In 1970 studeert hij cum laude af.

Van der Hoeven trouwt in 1998 met Annita, voormalig presentratice van het programma Trendies Beauty van RTL 4.

Bliksemcarrière: Na zijn afstuderen gaat hij als accountant bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) werken in Assen. Later gaat hij naar Shell, onder meer in Londen en op Curaçao. Op zijn 33e keert hij terug bij de NAM, dit keer als financieel directeur.

In 1985 wordt Van der Hoeven lid van de Raad van Bestuur bij Koninklijke Ahold, het moederbedrijf van onder andere supermarktketen Albert Heijn. In 1993 wordt hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur.

Van der Hoeven is zeer succesvol bij Ahold; hij wordt maar liefst vijf keer achter elkaar benoemd tot topman van het jaar. Onder zijn leiding doet Ahold meer dan 50 overnames en wordt het aandeel-Ahold een zeer geliefd aandeel.

Boekhoudschandaal: In 2002 gaat het mis: Ahold moet tot drie keer toe een winstwaarschuwing geven. In februari 2003 komt een boekhoudschandaal bij Ahold-dochter US Foodservice, gevestigd in de Verenigde Staten, aan het licht.

Ahold heeft het bedrijfsresultaat van U.S. Foodservice in 2001 en 2002 op papier overschat met meer dan 500 miljoen dollar. De affaire eist veel slachtoffers, van belangrijke Nederlandse investeerders tot particuliere beleggers.

Het gevolg is dat de beurskoers van het bedrijf instort; voor het eerst sinds dertig jaar staat Ahold in de rode cijfers. Onvermijdelijk leidt de crisis tot het aftreden van Van der Hoeven. Van een van de succesvolste zakenmensen ooit is hij plotseling de paria van het bedrijfsleven.

Strafproces: Van der Hoeven moet zich voor de rechter verantwoorden voor de Ahold-affaire, samen met ex-collega's Michiel Meurs, Jan Andreae en Robert Fahlin. Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat justitie bestuurders van een multinational aanpakt wegens boekhoudfraude.

Op 4 april 2006 eist het Openbaar Ministerie celstraffen tegen de voormalige topmannen van Ahold. Als het even tegenzit gaan ze binnenkort de gevangenis in: voormalig topman Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michiel Meurs zagen die dag twintig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich geëist.

Het OM pleitte verder voor een straf van twaalf maanden cel waarvan respectievelijk zes en negen maanden voorwaardelijk voor de voormalige bestuurder Jan Andreae en oud-commissaris Roland Fahlin.

(Bron: o.a. De Groene/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief