Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sjaak van der Tak

14 okt 04

Is: Burgemeester van de gemeente Westland.

Was: Wethouder in Rotterdam voor het CDA.

Persoonlijk: Sjaak van der Tak wordt geboren in 1956 in Pernis. Hij is getrouwd en heeft zes kinderen. Zijn vader was actief in het CNV en was een vakbondsman in hart en nieren. Daarnaast was zijn vader lid van de CHU.

Politieke loopbaan: Bij Van der Tak thuis wordt veel over politiek gepraat: met zijn vader heeft Van der Tak verhitte discussies. En als Van der Tak in 1978 voor het eerst mag gaan stemmen, bereidt hij zich daar grondig op voor: hij bestudeert alle partijprogramma's. In 1981 wordt hij lid van het CDA. Hij wordt actief in de afdeling Pernis en de Kamerkring Rotterdam. Van het een komt het ander en zo staat Van der Tak in 1989 op de vijfde plek van de lijst voor de gemeenteraad. Daar houdt hij zich bezig met sociale vernieuwing, sociale zaken, financiën en politie en veiligheid.

In 1996 wordt Van der Tak wethouder met de portefeuille verkeer en vervoer, milieu, buitenruimte, financiën en deelgemeenten. Na de verkiezingen van 1998 blijft hij wethouder en krijgt de portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid, veiligheid, deelgemeenten en regionale samenwerking. Vanaf 2002 is hij wethouder sociale zaken en arbeidsmarkt, maatschappelijke dienstverlening, onderwijs en jeugdbeleid en integratiebeleid.

Op 1 september 2004 wordt hij burgemeester van de gemeente Westland.

Inspiratiebron: Van der Taks belangrijkste inspiratiebron is het geloof. Bij zijn besluit om politiek actief te worden zijn drie mensen een belangrijke inspiratiebron voor hem geweest: één van de grondleggers van het CDA, Bob Goudswaard, wijlen Jan de Koning, hij was een wijze strateeg die wist hoe je mooie idealen in de praktijk handen en voeten kon geven, en tenslotte Ruud Lubbers , hij liet zien dat echt leiderschap vooral bruggen bouwen is.

Integratie: Onder leiding van Van der Tak schrijft een CDA-werkgroep een rapport 'Nederland Integratieland'. Het rapport legt sterk de nadruk op het belang van onderwijs en werkgelegenheid bij de integratie.

(Bron: rotterdam.nl, nieuwrotterdamstij.nl, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief