Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Hans van Baalen

21 okt 04

Is: Sinds 30 januari 2003 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij staat op plaats 11 op de verkiezingslijst van de VVD.

Persoonlijk: Hans van Baalen wordt geboren op 17 juni 1960 in Rotterdam.

Opleiding: Rechten in Leiden.

Loopbaan: Na zijn rechtenstudie wordt Van Baalen reserve-officier bij de Koninklijke Landmacht. Van 1988 tot 1998 werkt hij bij Deloitte & Touche als management consultant. In die periode wordt Van Baalen binnen de VVD actief als vrijwilliger. In 1998 verlaat hij Deloitte & Touche om de actieve politiek in te gaan. Hij neemt dan de plaats in van vertrekkend Tweede Kamerlid Frits Bolkestein.

In de Tweede Kamer is Van Baalen woordvoerder Europese en Buitenlandse Zaken, Economische Zaken (accountancy) en Justitie (overheidsaansprakelijkheid, o.a. bij rampen). Tevens is hij op defensie-terrein actief in het NAVO-parlement.

Neven werkzaamheden: Naast zijn werk in de Tweede Kamer is Van Baalen vice-president van de Liberale Internationale, het wereldwijde netwerk van liberale partijen. Hij richt zich daarbij op het ondersteunen van nieuwe democratiën, het bevorderen van de vrije-markteconomie en het respect voor de mensenrechten. Van Baalen vertegenwoordigt tevens de Tweede Kamer in de Conventie over de toekomst van Europa onder leiding van de Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing.

Rode draad: De rode draad in zijn activiteiten is de vrijheid voor de burger in Nederland, in Europa en in de wereld en het behartigen van de Nederlandse belangen in het buitenland. Vrijheid betekent volgens Hans van Baalen economische vrijheid, maar ook het respect voor de mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Kortom, bevorderen dat mensen hun lot in eigen hand kunnen nemen.

Eric O.: In oktober 2004 onstaat er tumult naar aanleiding van de vrijspraak van Eric O.. Rechters en officieren van justitie vinden dat zij hun werk minder goed kunnen doen door de scherpe uitlatingen van Tweede Kamerleden naar aanleiding van die vrijspraak. Parlementariërs zouden met hun kritiek de scheiding der machten niet respecteren. Van Baalen is het volstrekt oneens met de kritiek van de NVvR. Hij vindt dat Kamerleden een speciale verantwoordelijkheid hebben en zich moeten kunnen uitspreken. "Wij hebben Eric O. naar een gevaarlijk land gestuurd, Irak. Als de sergeant-majoor vervolgens "buitengewoon onzorgvuldig" is behandeld, kan de Kamer zich niet stilhouden."

(Bron: HansvanBaalen.nl, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief