Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Job Cohen

25 okt 04

Is: Burgemeester van Amsterdam.

Persoonlijk: Marius Job Cohen wordt op 18 oktober 1947 in Haarlem geboren als tweede zoon van A.E. Cohen en Hetty Coster. Zijn ouders waren vrijzinnig-joods. Job Cohen is getrouwd en heeft 1 zoon en 1 dochter.

Opleiding: In 1966 behaalt Cohen hij het diploma Gymnasium A. Daarna studeert hij publiekrecht aan de Rijksuniversiteit te Groningen, waar hij in 1971 afstudeert. In 1981 promoveert hij aan de Rijksuniversiteit te Leiden op het onderwerp studierechten in het wetenschappelijk onderwijs.

Loopbaan: Cohen is van 1971 tot 1981 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Bureau Onderzoek van Onderwijs van de Rijksuniversiteit te Leiden, daarna tot 1993 achtereenvolgens wetenschappelijk hoofdmedewerker, hoogleraar en rector magnificus aan de Rijksuniversiteit Limburg.

Van 1993 tot 1994 is hij staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen. Hierna keert hij terug naar de Universiteit van Maastricht om van 1995 tot 1998 het rectoraat weer op te nemen. Na kortstondig waarnemend directeur van de VPRO te zijn geweest is hij van 1998 tot 2001 staatssecretaris van Justitie.

Tot zijn burgemeesterschap bekleedt Job Cohen binnen en buiten de Partij van de Arbeid diverse bestuurlijke functies. Hij is verder onder andere lid van de Onderwijsraad, van de Raad van Toezicht van TNO en van Felix Meritis, van het bestuur van de VPRO, en het bestuur van de Jan van Eyck Academie. Job Cohen is van 1995 tot 1998 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, waarvan de laatste twee jaar als fractievoorzitter.

Op 17 januari 2001 wordt Cohen geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam.

Veiligheid: Veiligheid is voor Cohen prioriteit nummer één. Hij heeft dan ook naast de gebruikelijke burgemeesterportefeuille Openbare Orde en Veiligheid onder andere het Integraal Veiligheidsbeleid als nieuwe verantwoordelijkheid.

Cohen: "Je moet onderscheid maken tussen een objectief en subjectief gevoel van veiligheid. Objectief gezien gaat het wel degelijk beter. Mensen hebben dat gevoel alleen niet. Maar je moet met de objectieve gegevens beginnen. Zo zitten we de harde kern in de jeugdcriminaliteit flink achter de vodden. En ook wat het voetbalvandalisme betreft moeten we resultaten boeken."

Wereldprimeur : Op 1 april 2001 heeft Amsterdam een wereldprimeur: het eerste burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Cohen wordt een week voor de voltrekking van het huwelijk speciaal beëdigd.

Opmerkelijk: Cohen wordt kort voor de verkiezingen van 22 januari 2003 door zijn partij naar voren geschoven als kandidaat-premier.

(Bron: Amsterdam.nl, Parlement & Politiek, Wikipedia)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief