Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Ahmed Aboutaleb

25 okt 04

Is: Wethouder in Amsterdam. Portefeuille: Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit en Grote Stedenbeleid.

Achtergrond: Aboutaleb wordt op 29 augustus 1961 geboren in Beni Sidel in het oostelijke deel van het Marokkaanse Rifgebergte. "Een koe, een ezel, een waterput en heel veel stenen", herinnert Aboutaleb zich zijn jeugd. Zijn vader is imam en wordt eens per jaar uitbetaald met een deel van de oogst: graan of olie.

In 1976, Ahmed is dan 16, verhuist hij met zijn moeder en broers naar Nederland. Hij besluit na aankomst zo snel mogelijk de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en te leren fietsen. En hij gaat studeren: elektrotechniek. Eerst aan de LTS, daarna aan de Anthony Fokker School (MTS) en tenslotte aan de HTS. Hij studeert in 1987 af in telecommunicatie.

Aboutaleb is getrouwd met Khaddouj.

Loopbaan: Aboutaleb begint na de HTS aan een bliksemcarrière. Hij is achtereenvolgens verslaggever bij de radio (Veronica en de NOS), verslaggever bij RTL Nieuws, voorlichter van minister Hedy d'Ancona van WVC, hoofd voorlichting van de Sociaal Economische Raad (SER), manager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en - vanaf 1998 - directeur van het multiculturele instituut FORUM.

Daarnaast zit hij in talloze commissies en werkgroepen. In 2002 volgt hij Rob Oudkerk op als wethouder in Amsterdam.

'Bounty': Voor veel moslims en niet-moslims is Aboutaleb de ideale vertegenwoordiger van de islamitische gemeenschap. Hij is 'geslaagd' in de Nederlandse samenleving en weet tegelijkertijd precies wat de moslimgemeenschap bezighoudt.

Hij is lange tijd hét gezicht in discussieprogramma's om uit te leggen dat de islam geen religie is van louter extremisten. "Hij is islamiet en doet vol overtuiging aan de Ramadan, maar is daarnaast ontzettend ingeburgerd", zegt oud-minister Hedy d'Ancona eens over hem.

Daarentegen wordt hij door Marokkaanse jongeren die zich niet door hem gesteund voelen wel de 'bounty' genoemd: wit van binnen, bruin van buiten; een opportunist die de witte machthebbers naar de mond praat.

Als hij wethouder in Amsterdam wordt, zijn de reacties echter overwegend positief. Abdou Menebhi van de Amsterdamse Stedelijke Marokkaanse Raad zegt daarover: "Eindelijk is een kut-Marokkaan positief in het nieuws. Veel Marokkanen hebben geen vertrouwen meer in de witte politiek. Dat vertrouwen kan Aboutaleb, een echte bruggenbouwer, herstellen."

Opmerkelijk: Aboutaleb heeft zijn zoon Nadir verboden te voetballen, omdat het volgens hem een sport is 'voor a-socialen'. Als kind voetbalde hij zelf overigens wel heel graag.

(Bron: Gemeente Amsterdam/de Volkskrant/NRC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief