Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dick Cheney

3 nov 04

Is: De Amerikaanse vice-president.

Omstreden : Van meet af aan is Richard 'Dick' Bruce Cheney een omstreden figuur. Het begint in 2000 al met zijn oorspronkelijke opdracht om voor de, toen nog, Texaanse gouverneur George W. Bush een geschikte running-mate te zoeken. Dat hij zelf uit de hoge hoed rolt, is even bizar als voor de hand liggend. Cheney heeft de ervaring die Bush dan nog mist.

Washington-insider: Cheney (1941) komt in het Witte Huis onder Richard Nixon. Hij is stafchef voor Gerald Ford en zit namens de staat Wyoming tien jaar in het Huis van Afgevaardigden. Met het aantreden van president Bush senior in 1989 komt Cheney terug bij de uitvoerende macht, ditmaal als minister van Defensie.

In die functie is hij onder meer verantwoordelijk voor de militaire operatie tegen dictator Noriega in Panama. Daarnaast is hij een van de architecten van Operation Desert Storm in 1991, waarmee de Iraakse bezettingsmacht uit Koeweit wordt verdreven. Als vice-president onder George Bush junior kan hij het karwei tegen Saddam Hoessein afmaken.

Stempel: Onmiskenbaar drukt de in Lincoln, Nebraska, geboren latere conservatieve 'olieboer' een stempel op de eerste regeerperiode van de onervaren George Bush en dan vooral op het buitenlandse beleid van de regering. Zijn macht reikt aanmerkelijk verder dan die van andere kabinetsleden. Tijdens vergaderingen zegt hij geen woord, maar iedereen weet dat hij er is.

Invloed: Hij wordt de meest invloedrijke vice-president aller tijden genoemd. Goed voor cynische grappen, want sommigen zien hem al dan niet terecht als de werkelijke machthebber in het Witte Huis. De nu 63-jarige rechterhand (30 januari 1941) van Bush lijkt zwijgen en luisteren tot zijn handelsmerk te hebben verheven. "In mijn ervaring zijn mensen die hun mening voor zich houden, vaak degenen die de meeste invloed hebben', zegt hij dit jaar in een van zijn spaarzame interviews.

Ondergedoken: Komisch met een tragische ondertoon is de periode na 11 september 2001, als Cheney uit overwegingen van veiligheid op een onbekende plek zit ondergedoken. Satirische shows tonen Cheney in een Afghaanse grot. Maar de schimmigheid rondom zijn persoon heeft ook een kille realiteit. Wat bekokstooft hij allemaal achter de schermen?

Bedrijfsleven: Verantwoordelijk voor het energiebeleid bijvoorbeeld opereert Cheney volledig achter gesloten deuren. Zelfs juridische stappen tegen het Witte Huis zijn vruchteloos, wat het beeld versterkt dat de vice-president te nauw betrokken is bij het bedrijfsleven. Zijn laatste baan was immers directeur van de olie- en constructiemaatschappij Halliburton.

Havik: De oorlog in Irak heeft hem er niet populairder op gemaakt bij de Amerikanen die over Cheney hun twijfels hebben. De vice-president manifesteert zich als ongekende havik, die de Verenigde Naties wilde negeren en rechtstreeks op Bagdad wilde afstevenen. In zijn toespraken heeft hij geregeld bewijzen en argumenten tegen Saddam aangedikt.

Leiderschap: Doorgewinterde Republikeinen zien in Cheney de kalmerende werking die Bush in stormachtige tijden hard nodig heeft. Terecht is volgens hen de volgende passage uit de officiële Witte Huis-biografie: 'Zijn hele leven lang dient Dick Cheney naar eer en geweten, en met onwankelbaar leiderschap'.

Homohuwelijk: Als vader van een lesbische dochter komt Cheney in gewetensconflict. Moet het homo-huwelijk mogelijk zijn? Als strikt conservatieve ouders deed het echtpaar Cheney water bij de wijn. 'Laat het over aan de afzonderlijke staten.' Maar Bush wil er de grondwet voor aanpassen. 'Daarin steun ik de president.' Hypocriet, maar ook veelzeggend.

Eindhalte: Niet alleen is Cheney loyaal aan zijn president, ook andersom is het vertrouwen grenzeloos. Voornaamste reden is - behalve zijn gezag als mentor - vooral het feit dat Cheney geen politieke dreiging vormt. De baan van vice-president is voor hem een eindhalte. Om die reden blijft Bush hem ook door dik en dun steunen.

Opmerkelijk: Als dank maakt Bush Cheney op 1 juli 2002 heel eventjes president. De president moet onder narcose voor een darmonderzoek en draagt de presidentiële macht tijdelijk over aan de vice-president. Precies twee uur en een kwartier past president Cheney op de winkel. Het is een stille zaterdag, er gebeurt niks en Dick heeft dus alles onder controle. Zoals altijd.

(Bron: ANP/Amerikakiest.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief