Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Hans Wiegel

23 feb 05

Is: Een van Nederlands markantste politici. Hij is voorman van de van de VVD van 1971 tot 1981; van 1977 tot 1981 is hij vice-premier in het kabinet-Van Agt. Daarna becommentarieert hij de Haagse politiek alleen nog vanaf de zijlijn. Hij heeft al een paar keer gezegd dat hij terug wil naar Den Haag, maar deed het tot dusver nog niet.


Persoonlijk: Hans Wiegel wordt op 16 juli 1941 geboren in Amsterdam. Zijn vader is binnenhuisarchitect en heeft een meubelmakerij en een aannemersbedrijf. Wiegel studeert rechten en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als student lid van de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD.

Wiegel wordt tot twee keer toe weduwnaar. Zijn eerste vrouw Pien komt in 1980 om bij een verkeersongeluk en zijn tweede vrouw Marianne, de zus van Pien, treft 25 jaar later - 6 januari 2005 - hetzelfde lot. Wiegel woont in Diever en heeft een zoon en een dochter uit zijn eerste huwelijk.

Bijnamen: Het orakel uit Ljouwert en De grote ijsmeester.

Politiek: In 1967 wordt Wiegel gekozen tot lid van de Tweede Kamer en in 1971 wordt hij fractievoorzitter van de VVD. Vervolgens is Wiegel van 1977 tot 1981 vice-premier in het kabinet van Van Agt , met wie hij het zeer goed kan vinden. Het kabinet noemt zichzelf het kabinet van 'puinruimers', maar daar komt niet altijd wat van terecht.

In 1978 maakt Wiegel de ambitieuze bezuinigingsnota Bestek 81 waarin de overheid belooft dat in 1981 de werkloosheid is teruggebracht tot 150.000, de inflatie is beperkt tot 2 à 3 procent en het financieringstekort is teruggebracht tot 4 à 5 procent. Maar in 1981 blijkt de werkloosheid opgelopen tot 385.000, bedraagt de inflatie 7,5 procent en is het financieringstekort ruim acht procent.

Wiegel is verder verantwoordelijk voor verschillende wetten, zoals die waarin het rechtstreeks kiezen van Nederlandse leden van het Europees Parlement is geregeld, het instellen van de Nationale Ombudsman en het verplicht stellen van een Gemeentelijk rampenplan.

In 1982 vertrekt Wiegel uit Den Haag om Commissaris van de Koningin in Friesland te worden. Na twaalf jaar wordt hij gevraagd om minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet Lubbers te worden. Hij slaat het voorstel af, mede na druk van de Friese Staten.

Wiegel wordt in 1995 lid van de Eerste Kamer. Op 18 mei 1999 zorgt hij voor commotie als hij tegen een tegen een wetsvoorstel voor een correctief referendum stemt. De kwestie leidt tot een korte kabinetscrisis van Paars II en gaat de geschiedenis in als Nacht van Wiegel. Sinds 2005 bekleedt Wiegel diverse commissariaten.

Premier: Wiegel is een charmante, door de wol geverfd debater en staat bekend als gewiekst politicus die optimaal gebruik kan maken van de media. Vanaf het moment dat hij weg is uit Den Haag laat hij verschillende keren doorschemeren dat zijn terugkeer naar de landelijke politiek in de kijker zit. Bovendien ziet hij zichzelf wel als premier. Tot op de dag van vandaag is het er nog niet van gekomen.

Er wordt wel gespeculeerd dat de verkiezingen van 2006 wel eens hét moment voor Wiegel zouden kunnen zijn. Maar precies hetzelfde gebeurde in de aanloop naar de verkiezingen van 2002. Uit een peiling van NOVA op 22 februari 2005 blijkt overigens dat de VVD'er nog behoorlijk populair is ook. Op de vraag of Wiegel een goede premier zou zijn, antwoordt 51 procent van de VVD'ers en 27 procent van de niet-VVD'ers bevestigend.

(Bron: Parlement.com/NRC/Wikipedia)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief