Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Willem van de Sande Bakhuyzen

27 sep 05

Was: Filmmaker/regisseur. Hij maakte onder meer de televisieseries Pleidooi en Oud Geld en de films Lepel, Familie en Cloaca. Hij overlijdt op 27 september op 47-jarige leeftijd aan kanker. Zijn nieuwste film, Leef!, gaat een dag later in première als de openingsfilm op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Achtergrond: Van de Sande Bakhuyzen wordt op 13 november 1957 geboren in Arnhem. Hij gaat na het gymnasium rechten studeren in Amsterdam, maar verruilt zijn studie na drie jaar voor de Toneelschool in Maastricht. Hij leert daar onder meer Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Yvonne van den Hurk en Maria Goos kennen, met wie hij later veel samenwerkt.

In 1983 wint hij het Leids Cabaretfestival; hij maakt in totaal drie cabaretprogramma's. Als acteur speelt hij in 1986 in De Aanslag en een jaar later in De Orionnevel. Van 1987 tot 1990 is hij één van de drie presentatoren van het jeugdprogramma Het Klokhuis.

Regisseur: Daarna stort Van de Sande Bakhuyzen zich op het regisseren van televisieseries, programma's van cabaretiers, reclamefilmpjes en toneelvoorstellingen. In 2001 komt zijn eerste speelfilm uit: Familie, gebaseerd op het theaterscript van Maria Goos. Met haar maakt hij ook de televisieseries Pleidooi en Oud Geld en de films Cloaca en Leef!.

De producties van Van de Sande Bakhuyzen zijn bijna allemaal prijswinnaars. Familie ontvangt in 2001 een Gouden Kalf voor beste drama en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Cloaca krijgt in 2004 een Gouden Beeld voor beste televisiedrama. De series Pleidooi en Oud Geld krijgen een Nipkowschijf.

Verder worden Lost - een dansfilm - en dramaserie De Enclave onder meer genomineerd voor een International Emmy Award. Verschillende toneelproducties krijgen nominaties voor belangrijke toneelprijzen en 'Wie vermoordde Mary Rogers' won de Proscenium Prijs en de CJP Podiumprijs 1995.

Van de Sande Bakhuyzen regisseert in de zomer van 2004 de verfilming van Ronald Gipharts boek 'Ik omhels je met 1000 armen', die in het voorjaar 2006 uitkomt.

Passie: Filmmaken is Van de Sande Bakhuyzens grote passie. Als hij hoort dat hij ziek is, is hij vastbesloten door te gaan met het maken van films. Hij kan niet thuiszitten en niks doen, zegt hij, zelfs niet tijdens vakanties: "Mijn ideale vakantie is een halve dag aan een script werken en een halve dag in de zon zitten.'

Voor de opnames van Leef! roept hij wel de hulp in van collega Jean van de Velde, voor het geval hij te ziek wordt om de film af te ronden. Het blijkt niet nodig; Van de Velde blijft aan de zijlijn.

(Bron: ANP/NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief