Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Franz Beckenbauer

29 nov 05

Is: Voorzitter van de organisatie van het WK voetbal 2006 in Duitsland en president van voetbalclub Bayern München. Hij is de enige die als speler (1974) én als coach (1990) wereldkampioen voetbal is geworden.

Palmares: In het internationale voetbal zijn er weinig spelers met zo'n uitgebreide palmares als Franz Beckenbauer. De verdediger speelt 103 interlands voor West-Duitsland, waarin hij 14 maal scoort. Met die Mannschaft verliest hij in 1966 in Londen de finale van het wereldkampioenschap. Thuisploeg Engeland trekt na verlenging met 4-2 aan het langste eind. In 1974 lukt het in eigen huis wel. Beckenbauer is aanvoerder van het team dat in de WK-finale in München Oranje met 2-1 verslaat. Twee jaar daarvoor is de ploeg ook al Europees kampioen geworden.

Met zijn club Bayern München rijgt Der Kaiser de successen eveneens aaneen. Vier nationale bekers en vier landstitels in de periode 1966-1974 worden gevolgd door de drievoudige winst van de Europa Cup I in 1974, 75 en 76. Ook verovert de ploeg in 1976 de wereldbeker voor clubteams. In 1967 wordt de Europacup voor bekerwinnaars al in de Beierse prijzenkast bijgezet. De internationale pers kiest Franz Beckenbauer tot Europees voetballer van het jaar in 1972 en 1976.

Maar Beckenbauer wordt niet alleen herinnerd vanwege zijn successen. Als eerste libero schuift hij regelmatig door naar het middenveld, waardoor hij zijn ploeg van aanvallende impulsen kan voorzien. Zijn elegante stijl en genialiteit koppelt hij aan een zekere arrogantie, waardoor hij uitstraalt dat hij degene is die de touwtjes in handen heeft. Het levert hem de bijnaam Der Kaiser op.

Achtergrond: Franz Beckenbauer wordt geboren tussen de ruïnes van het na-oorlogse Duitsland, op 11 september 1945 in München. Zijn vader is postbeambte. Op zijn veertiende meldt hij zich aan bij het jeugdteam van TSV 1860 München. Na een vechtpartijtje met een tegenstander verhuist hij naar FC Bayern München, de tweede club van de stad. Drie jaar later geeft hij zijn baan als aspirant verkoper bij een verzekeringsmaatschappij op, om professioneel voetballer te worden.

Carrière: Bayern München is op dat moment een weinig aansprekende club in West-Duitsland. De vereniging speelt ook niet in de Bundesliga, de Duitse competitie, als die in 1963 wordt opgericht, maar in een regionale afdeling. Kort daarop promoveren de Zuid-Duitsers naar de hoogste afdeling, waar Beckenbauer in 1964 als linksbuiten zijn eerste wedstrijd speelt. Als snel verkast hij naar het middenveld en binnen een jaar - hij is dan twintig - debuteert hij in het WK-kwalificatieduel tegen Zweden voor de nationale ploeg.

Na 103 interlands komt er in 1977 een eind aan zijn internationale carrière. Zijn laatste grote toernooi is het Europees kampioenschap in 1976. Tsjechoslowakije verslaat de West-Duitsers in de finale na strafschoppen. Beckenbauer tekent een contract bij de New York Cosmos in de North American Soccer League, waar hij een recordsalaris van 2,5 miljoen dollar opstrijkt. Hij speelt vier jaar voor de New Yorkse ploeg, waarmee hij driemaal de Soccer Bowl wint. In de periode 1980 - 1982 speelt hij bij Hamburger SV, waarmee hij eenmaal kampioen wordt. Daarna keert hij terug naar de New York Cosmos. In 1984 stopt Beckenbauer definitief als voetballer.

Bondscoach: Nog datzelfde jaar volgt hij Jupp Derwall op als 'teamchef' van West-Duitsland. Het is een opvallende aanstelling, omdat Beckenbauer over geen enkele trainerservaring beschikt. Maar al snel blijkt het een gouden greep. In 1986 loodst Beckenbauer een doorsnee team naar de WK-finale in Mexico, waar het Argentinië van Diego Maradona met 3-2 te sterk is. Vier jaar later staan de ploegen in Italië wederom tegenover elkaar in de finale van het WK. Met een benutte penalty bezorgt Andy Brehme het verenigde Duitsland de wereldtitel. Beckenbauer schrijft historie door zijn unieke wereldbeker-dubbel.

Na het hoogtepunt wil Beckenbauer ook roem op clubniveau. Hij wordt trainer van Olympique Marseille, maar het Franse uitstapje wordt geen success. In 1994 keert hij als coach terug naar Bayern München. Nadat de ploeg de landstitel heeft veroverd, verlegt Beckenbauer zijn aandacht naar het management en wordt hij president van de club.

De Duitse voetbalbond DFB benoemt hem tot voorzitter van het comité dat het WK voetbal 2006 naar Duitsland moet halen. De succesvolle missie wordt vooral aan Der Kaiser toegeschreven. Aansluitend wordt hij benoemd tot directeur van de organisatie van het toernooi. De DFB wil hem in 2007 voordragen als president van de UEFA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief