Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Marco Pastors

2 dec 05

Is: de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Achtergrond: Pastors wordt op 10 september 1965 geboren in het Betuwse Beneden-Leeuwen. In 1983 komt hij voor een studie bedrijfseconomie naar Rotterdam. Hij is meteen verknocht aan die stad. Tijdens zijn studietijd komt hij in contact met Pim Fortuyn en raakt hij bevriend met de later vermoorde lijsttrekker van de LPF.

Leefbaar Rotterdam: Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 wordt Leefbaar Rotterdam massaal in de gemeenteraad gekozen. De partij haalt, met Pim Fortuyn als lijsttrekker, 34,7 procent van de stemmen en wordt daarmee ineens de grootste partij. Dit betekent een aardverschuiving in het voormalige rode bolwerk Rotterdam.

Marco Pastors wordt in het nieuwe college wethouder fysieke infrastructuur, ofwel ruimtelijke ordening. Hij wil een evenwichtige spreiding wilde van kansarmen in de stad en dat achterstandswijken weer leefbaar worden, op straat en in huis. Hij bindt de strijd aan tegen huisjesmelkers, tegen overbewoning en tegen verloedering.

Allochtonen: De goed geklede, snel gekapte en vlot gebekte wethouder van fysieke infrastructuur staat niet bekend om zijn diplomatieke uitlatingen, zeker waar het gaat om moslims of allochtonen in het algemeen. Zo zegt hij over de toestroom van kansarmen naar Rotterdam en de manier om die stroom te stoppen: "Het gaat niet om een selectie op huidskleur. Je moet kijken naar de taalachterstand die nieuwkomers hebben, hun inkomen en of ze in de criminaliteit zitten. Ja, dan heb je het vaak over allochtonen.'

Met de raad botst hij over de maximum bouwhoogte van moskeeën in de stad. Hij zegt dat er in Rotterdam de komende vijf jaar geen minaretten moeten bijkomen. De nota waarin dat wordt vastgelegd, moet hij noodgedwongen intrekken.

Opstappen: In november 2005 dient GroenLinks een motie van wantrouwen in tegen Pastors omdat de partij een goede verklaring wil van het college over uitlatingen die de wethouder deed in het informatieblad van het Dekenaat Rijnmond. Pastors zegt daarin onder meer dat moslims vaak hun religie gebruiken als reden voor hun gedrag en om zich van de maatschappij af te keren. De motie wordt aangenomen en Pastors moet opstappen. Coalitiegenoot CDA steunt de motie, waarop Pastors spreekt van "een mes in de rug".

Den Haag: Uit een enquête van de Volkskrant blijkt dat de rechtse Nederlandse kiezer de komst van Pastors na zijn aftreden als wethouder van Rotterdam naar politiek Den Haag wel ziet zitten. De helft van de VVD-stemmers ziet hem graag naar Den Haag gaan, en tweederde van de aanhang van LPF en de Groep Wilders. Pastors refereert na zijn aftreden zelf aan zijn mogelijke komst naar Den Haag in 2007, maar hij zet hoog in: "Als vice-premier of meer".

Hij zal er met open armen worden ontvangen door het prominente LPF-Kamerlid Joost Eerdmans: "Zijn charisma groeit. Ik denk dat hij het in zich heeft om het electoraat op te zwepen. Ik krijg ook veel mails: Pastors is de juiste man."

(Bron: de Volkskrant/Planet.nl/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief