Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Nicolas Sarkozy

5 dec 05

Is: de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Ambities: Hij is klein van stuk, maar des te groter zijn zijn ambities. Nicolas Sarkozy, voormalig beschermeling van de Franse president Jacques Chirac, heeft een ultiem doel: het Franse presidentschap. In 2007 houdt Frankrijk presidentsverkiezingen. Sarkozy zal vermoedelijk met Chirac om de kandidatuur strijden.

Achtergrond: Nicolas Paul Stephane Sárközy de Nady-Bocsa wordt op 28 januari 1955 in Parijs geboren als zoon van een Hongaarse vader en een Grieks-Joodse moeder. Na een studie politicologie wordt hij advocaat aan het Hof van Beroep van Parijs. Van 1983 tot 2002 is hij burgemeester van Neuilly-sur-Seine, een stad vlakbij Parijs.

Politieke kleur: Sarkozy vervult diverse ministersposten. Zo is hij van 1993 tot 1994 minister van Financiën. In de periode 2002-2004 is hij minister van Binnenlandse Zaken, een functie die hij sinds 2 juni 2005 opnieuw vervult. Volgens velen de zwaarste regeringstaken die er zijn, maar zelfs op die moeilijke posities neemt zijn populariteit alleen maar toe.

Zijn politieke kleur is moeilijk vast te stellen. Op economisch gebied blijkt hij soms uitermate protectionistisch, maar tegelijkertijd spoort hij de Franse bevolking aan om harder te werken, en niet zo bang te zijn voor economisch succes. Bij Binnenlandse Zaken treedt hij hard op tegen misdaad, maar tegelijk toont hij zich progressief over allerlei sociale kwesties. Ook internationaal gezien is er moeilijk een lijn aan te brengen in zijn opvattingen. Tony Blair is zijn grote politieke voorbeeld, en net als de Britse premier is Sarkozy een atlanticus, die een intensieve samenwerking met Amerika voorstaat. Desalniettemin is hij als veel Fransen tegen de oorlog in Irak.

Rellen in Parijs: In het najaar van 2005 breken er in talloze Franse steden onlusten uit onder allochtone jongeren, die zich achtergesteld voelen. Er worden zo'n 8000 auto's in brand gestoken, de totale schade bedraagt € 200 miljoen. Sarkozy noemt de relschoppers 'gespuis' en kondigt harde maatregelen af. Zo wil hij alle mensen zonder Frans paspoort die bij de rellen betrokken zijn, het land laten uitzetten.

De manier waarop Sarkozy de beteugeling van de onlusten in de banlieues heeft aangepakt, wordt door de meerderheid van de Franse bevolking gewaardeerd, blijkt uit peilingen van Ipsos-Le Point. 68 procent van de Fransen steunt het optreden van Sarkozy. Minder waardering is er voor het aarzelende optreden van president Chirac, die pas 17 dagen na het begin van de rellen van zich laat horen voor de televisie. Hem wordt groot gebrek aan leiderschap verweten. Sarkozy's kansen op het presidentschap stijgen met de dag.

(Bron: Elsevier/Wonen in Frankrijk/Het Nieuwsblad)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief