Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Spoorchaos voor 60 procent veroorzaakt door ProRail'

18 dec 09

ProRail, dat de spoorinfrastructuur beheert, is voor 61 procent verantwoordelijk voor de chaotische toestand die donderdag ontstond op het Nederlands spoorwegnet.


Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse Spoorwegen, die in NOVA is gepresenteerd.

Wissels
“Uit onze analyse blijkt dat de onregelmatigheden voor 51 procent zijn veroorzaakt door bevroren en besneeuwde wissels,” aldus NS-woordvoerder John Krijgsman in NOVA. “Het betrof overigens maar 30 van de 6500 wissels. Daar kwamen nog eens tien procent overige infrastructuurproblemen bij. Dat betekent dat 61 procent van de problemen voor rekening komt van Prorail.”

Consequentie
De NS rekent 15 procent van de onregelmatigheden toe aan het handelen van de Spoorwegen zelf, en 9 procent door externe gebeurtenissen als aanrijdingen. De overige 15 procent blijft onverklaard. De Spoorwegen laten het er niet bij zitten. “Dit kun je je klanten niet aandoen,”zegt Krijgsman. “Wij gaan met Prorail in gesprek over de betrouwbaarheid van de infrastructuur. Als je met zoveel treinen rijdt, moet je als consequentie hebben dat de infrastructuur vrijwel geen storingen vertoont.”

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief