Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dierenartsen begonnen met ruimen geiten

21 dec 09

Dierenartsen beginnen met ruimen

Dierenartsen zijn begonnen met het ruimen op drie Q-koortsbedrijven. Alle drachtige geiten en schapen worden gedood.


Inventarisatie
Afgelopen weekend inventariseerde een ploeg van de Voedsel en Warenautoriteit hoeveel mannelijke en vrouwelijke dieren er op die bedrijven lopen en hoeveel drachtige beesten er zijn.

Geitenboerderij
De plaatsen waar dierenartsen aan het werk gaan, zijn niet officieel bekengemaakt maar een ervan is een geitenboerderij in Vinkel in Brabant. De dieren die moeten worden gedood, hebben een kleurtje gekregen zodat ze op de dag van de ruiming makkelijk zijn te herkennen.

Injectie
De geiten krijgen dan eerst een injectie om ze te bedwelmen. Daarna volgt het spuitje om ze te doden. Volgens overheidsdierenarts Thijs Companjen, die maandag is begonnen met het doden van drachtige geiten op een met Q-koorts besmet verklaard bedrijf, is ervan overtuigd dat de dieren op deze manier geen pijn lijden.

Miskraam
Afgelopen woensdag beloten de ministers Verburg en Klink dat in het belang van de volksgezondheid de drachtige dieren worden gedood om te voorkomen dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie vrijkomt die dit jaar al bijna 2300 mensen ziek maakte. Zes mensen met Q-koorts overleden.

Advies
Eerder wilden beide ministers gevaccineerde en niet-gevaccineerde bedrijven anders behandelen, maar op basis van het aanvullend advies dat is gevraagd aan deskundigen, is daarvan afgeweken en is besloten dat alle drachtige geiten op besmette bedrijven worden geruimd, ook de gezonde.

Weigeren
Op de zestig besmette bedrijven moeten bijna 40.000 dieren worden gedood. De dierenartsen die op ethische gronden niet willen meewerken aan het euthanaseren van de dieren op de besmette bedrijven, kunnen dat weigeren, aldus het ministerie van Landbouw.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief