Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wrakingsverzoek Laura Dekker afgewezen

23 dec 09

Het wrakingsverzoek van de advocaat van het 14-jarige ‘zeilmeisje’ Laura Dekker is afgewezen. De advocaat vermoedde dat de rechtbank in Utrecht niet onbevooroordeeld is in de zaak tegen zijn cliënt. De rechtzaak wordt vandaag vervolgd.

 
Partijdig

Volgens de advocaat zijn de drie kinderrechters die over de uithuisplaatsing moeten oordelen partijdig, omdat ze eerder negatief oordeelden in de zaak. Zij bepaalden toen dat Laura tot juli volgend jaar onder toezicht van jeugdzorg werd gesteld. De havo-scholiere heeft het plan als jongste zeiler ooit om de wereld te zeilen.

Overgedragen

Laura keerde vanochtend terug uit Sint Maarten, waar ze was gevonden na enkele dagen vermist te zijn geweest. Het is nog niet bekend hoe ze naar Sint Maarten was gegaan. Op Schiphol werd ze ruim twee uur gehoord door de agenten van de marechaussee. Op de luchthaven waren ook haar vader en opa aanwezig. Volgens een politiewoordvoerder is er op Schiphol geen contact geweest tussen Laura en haar familie.

Hel van een week
De politie heeft Laura na het gesprek overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. De rechtbank in Utrecht zou zich gisteren in een spoedzitting buigen over het verzoek van Bureau Jeugdzorg om Laura weg te halen bij haar vader. "Met Laura gaat het niet zo goed. Ze heeft een hel van een week achter de rug. Weten de instanties wel waar zij mee bezig zijn. Is dit allemaal nog voor het welzijn van Laura?", vraagt woordvoerster van Laura, Mariska Woertman, zich vandaag af.

Bedoeling
Laura werd dit weekeinde door haar familie als vermist opgegeven. Zondagavond werd ze op Sint Maarten aangehouden. Ze heeft volgens de marechaussee geen gebruik gemaakt van een Nederlandse luchthaven. De politie Utrecht en Bureau Jeugdzorg wachtten Laura op bij haar aankomst op Schiphol. De politie wilde van haar weten wat haar bedoeling was en of ze hulp heeft gehad bij haar reis naar Sint Maarten.

Uit huis
Jeugdzorg heeft de rechter verzocht om Laura acuut uit huis te plaatsen. Als de rechter het verzoek van jeugdzorg inwilligt, betekent dit dat Laura voorlopig niet meer bij haar vader zal wonen. Het is nog onbekend welke rol hij heeft gespeeld. Het is onduidelijk bij wie Laura wordt geplaatst. 

'Murw geslagen'
"Bij ons is het inmiddels meer dan duidelijk. Bureau Jeugdzorg geeft niets om Laura, met als triest gevolg dat Laura is weggelopen." Dat schrijven de grootouders van het zeilmeisje Laura, Dick en Riek Dekker, gisteren in een brief op de opiniepagina van de Volkskrant. Volgens hen is hun kleindochter "murw geslagen" door maatregelen van Jeugdzorg.

"Wij hebben Laura, sinds de bemoeienis van Jeugdzorg, in een paar maanden zien veranderen van een ondernemende en positieve tiener in een meisje dat een schild om zich heen heeft gebouwd en totaal geen vertrouwen meer heeft in volwassenen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief