Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende wil geen belastingverhoging

23 dec 09

Premier Balkenende ziet niets in belastingverhogingen om de rijksbegroting weer op orde te krijgen. Dit zegt hij in een interview met de Telegraaf, dat morgen verschijnt.

Hij noemt de lastenverzwaring “niet verstandig”. Daarnaast zegt hij: “Daar kun je ideologisch over denken, maar laat ik het even puur economisch bekijken. Economen zijn het erover eens dat belastingverhogingen contraproductief werken.”

PvdA
De uitspraken van de premier zijn tegen het zere been van coalitiegenoot PvdA. Tijdens de Algemene Beschouwingen in september heeft de partij een verhoging van het toptarief van de inkomstenbelasting voorgesteld. Een verhoging van 52 naar 60 procent kan volgens PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer 300 miljoen euro opbrengen. In het interview dat morgen wordt gepubliceerd laat Balkenende weten hier niets in te zien.

“Met een belastingschijf van 52 procent zitten we in Nederland al bij de hoogste tarieven van Europa. En dat niveau wordt in Nederland ook nog eens vrij snel bereikt.”, aldus de premier die zich al eerder negatief uitliet over het nieuwe toptarief.

Wanvertoning
PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang noemt het “een wanvertoning” dat de premier zich zo afzet tegen het voorstel van de PvdA. De werkgroepen die zoeken naar manieren om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen, zouden geen taboes kennen. Tang gaat er nog steeds vanuit dat het plan serieus wordt onderzocht.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief