Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De hobby's van Scheringa en de rol van DSB

24 dec 09

Voormalig chief financial officer van DSB en oud-minister Frank de Grave zegt vandaag in de Volkskrant dat Dirk Scheringa schoon schip wilde maken bij DSB. Hij wilde af van het ‘shabby’ imago van de bank.


Dure hobby’s
“Maar mijn taxatie is dat Scheringa wel wilde, maar niet kon. Hij kon zijn dure hobby’s, het voetbal, de kunst, het schaatsen, niet loslaten. De bank moest daarom veel winst blijven maken en de consequentie daarvan was dat Scheringa geen afscheid kon nemen van zaken die kwestieus waren.”

Verder zegt De Grave: “De Nederlandsche Bank had de solvabiliteitseisen opgeschroefd, de crisis deed zich steeds meer voelen, hij (Scheringa, red.) kwam er niet meer uit.”

De Grave vertrok al na acht weken bij DSB. Hij was aangetrokken om zijn voorganger Gerrit Zalm te vervangen.

DNB
In dezelfde Volkskrant spreekt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink over de rol van DNB bij de val van DSB Bank. Hij stelt dat de toezichthouder niets te verwijten valt.

“Als mij vraagt, heb je fouten gemaakt: we maken allemaal fouten. Maar zijn er fouten gemaakt die hebben geleid tot dit alles en valt dat de toezichthouder te verwijten, dan is mijn oordeel: Nee.”, aldus Wellink. Hij zegt daarbij wel dat nieuwe feiten van de commissie-Scheltema, welke onderzoek doet naar de gang van zaken rondom de val van DSB, hem op andere gedachten kan brengen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief