Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Staatszender Iran: zeker 15 doden

28 dec 09

Iran

Tijdens protesten tegen de Iraanse regering in de hoofdstad Teheran zijn in dit weekeinde zeker vijftien doden gevallen, aldus de Iraanse staatstelevisie.


Eerder berichtten Iraanse staatsmedia nog dat vijf personen tijdens de onlusten waren gedood.

Vertrek
In de hoofdstad Teheran waren dit weekend duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Mahmoud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran. Honderden agenten van onder meer de oproerpolitie hadden zich strategisch opgesteld op plaatsen waar de oppositie wilde demonstreren. Agenten schoten vervolgens met scherp.

Neef
Bij de rellen kwam een 35-jarige neef van Mousavi, Seyed Ali Mousavi, om het leven. Hij zou aan schotwonden in zijn borst in een ziekenhuis zijn overleden. Het nieuws werd later bevestigd door een adviseur van Mousavi.

Kopstuk
Ebrahim Yazdi, een kopstuk van de Iraanse oppositie, is vanmorgen in zijn huis gearresteerd. Dat heeft Rahesabz, een website van de oppositie, gemeld. Veiligheidsfunctionarissen zouden Yazdi hebben meegenomen naar een onbekende locatie. De in 1931 geboren Yazdi is secretaris-generaal van de in 1960 opgerichte Vrijheidsbeweging van Iran, die door de autoriteiten als illegaal wordt beschouwd. Yazdi was nauw betrokken bij de Islamitische Revolutie van 1979 en werd vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken in het overgangskabinet na de val van de sjah. Deze regering stapte op toen ayatollah Khomeini zijn steun verklaarde aan de gijzeling van personeel van de Amerikaanse ambassade.

Onrustig
In Iran is het al een half jaar onrustig na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni. Volgens de oppositie heeft hij de verkiezingsuitslag gemanipuleerd. Volgens de officiële uitslag heeft Ahmadinejad ruim 65 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste oppositiekandidaat Mousavi kreeg 34 procent.

Begrafenis
Het volksprotest is de laatste week weer opgelaaid na de begrafenis van ayatollah Hossein Ali Montazeri, een belangrijk criticus van president Ahmadinejad.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief