Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Local wint Bibliotheek Innovatieprijs 2009

28 dec 09

NOVA Local

NOVA Local, een samenwerkingsproject van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, NOVA-tv, Koers Nieuw West en het Nova College Amsterdam, waarin jongeren mediawijs worden gemaakt, heeft de Bibliotheek Innovatieprijs gewonnen.


Wijkreporter
In het project werden vmbo-leerlingen opgeleid tot ‘wijkreporter’, waarbij de NOVA-code als basis diende. Zij leerden in de praktijk hoe NOVA te werk gaat. Een uitgeverij heeft hier een lespakket van gemaakt.

Prijs
Er waren vijf kandidaten en drie mogelijkheden om een prijs te winnen. Want sinds vorig jaar bestaat de mogelijkheid om prijzen van elk 10.000 euro toe te kennen voor respectievelijk de manier waarop een verandering van structuur is aangebracht of voor de manier waarop een project maatschappelijk ingebed is of de wijze waarop het personeel is ingezet bij een project. Maar er zijn ook combinaties mogelijk, met als meest ultieme variant dat een bibliotheek met alle drie de prijzen aan de haal gaat.

De jury heeft voor de laatste variant gekozen...

Elan
Niet omdat die andere projecten niet innovatief genoeg zouden zijn maar volgens de jury was er één inzending die alle drie de aspecten het best combineerde; NOVA Local. Het project heeft elan en treedt buiten de gebaande paden. 'Het is een project waarin werkelijk sprake is van co-creatie en waarin partijen elkaar versterken en het is een project waarin de rol en de inbreng van de bibliothecaris andere impulsen krijgt. En het is tenslotte een project van grote maatschappelijke importantie waarin het begrip mediawijsheid een nieuwe inhoud krijgt. Het is een project dat laat zien dat op tijd vertrekken beter is dan sprinten...'

Lees hier het volledige juryrapport.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief