Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland krijgt bodyscans na mislukte aanslag

30 dec 09

Bodyscan

Nederland gaat op korte termijn alle passagiers op Nederlandse luchthavens controleren met een bodyscan.


Minister Hirsch Ballin heeft daar telefonisch over gesproken met Janet Napolitano, de Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Veiligheid
Hirsch Ballin geeft hoge prioriteit aan de veiligheid van passagiers en wil dat de invoering van de bodyscans zo snel mogelijk op Europees niveau mogelijk wordt gemaakt.

Steun
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van Hirsch Ballin. Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als de VVD in de oppositie zeiden dat gisteren. Alle drie de partijen vinden dat veiligheid boven privacy gaat. Wel moeten er volgens VVD'er Fred Teeven goede afspraken worden gemaakt over wie de beelden bekijkt en hoe ze worden bewaard.

Verenigde Staten
De minister wil in eerste instantie op korte termijn met de Amerikaanse autoriteiten regelen dat passagiers op alle vluchten van en naar de Verenigde Staten kunnen worden gecontroleerd met een bodyscan. Maar op langere termijn zouden reizigers op alle vluchten van en naar Nederland door een bodyscan moeten voordat ze aan boord gaan.

'Naakt'
Via een bodyscan kan een beveiligingsmedewerker door de kleding van een passagier heen kijken. Op dit moment worden op Schiphol al proeven gehouden met vijftien scans. De luchthaven stelde maandag dat de kans groter was geweest dat de Nigeriaan die vrijdag een aanslag probeerde te plegen op een vlucht naar Detroit was gepakt als hij door een bodyscan had moeten lopen. Ook Duitsland liet dinsdag weten te overwegen bodyscans in te voeren op luchthavens.

Onderzoek
De minister van Binnenlandse Zaken, Guusje Ter Horst als ad interim minister van Justitie, geeft vanmiddag een persconferentie over de onderzoeken die in Nederland zijn gehouden na de mislukte aanslag op de vlucht van 25 december van Amsterdam Airport Schiphol naar Detroit, Verenigde Staten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief