Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag op Deense Mohammed-cartoonist verijdeld

2 jan 10

Kurt Westergaard

De Deense politie heeft een 27-jarige Somalische man neergeschoten voor de woning van cartoonist Kurt Westergaard in de stad Viby.


De tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed - hij beeldde de profeet af met een tulband in de vorm van een bom en die tekening leidde, samen met elf andere cartoons, tot veel protest in de moslimwereld - was thuis toen de man probeerde binnen te komen.

Alarm
Westergaard wist op het alarm te drukken, waardoor de politie snel kon komen. De politie heeft een nabij de woning gelegen observatiepost, waardoor de Somaliër vlot werd onderschept. Westergaard is ongedeerd. De Somaliër is met schotwonden in armen en benen naar het ziekenhuis gebracht.

Kleinkind
Westergaard dacht dat de indringer hem wilde doden. Dat zei hij kort na het incident tegen de Deense krant BT. Westergaard is zeer geschrokken van het incident, vooral omdat ook een 5-jarige kleinkind bij hem in de woning aanwezig was. Volgens Westergaard probeerde de 27-jarige Somaliër binnen te dringen met een hamer en riep hij bedreigingen. Wat de man precies riep, kon Westergaard zich niet meer herinneren.

Terreurgroep Al-Shabaab
De Deense inlichtendienst PET meldt vanmorgen dat de Somalische indringer banden heeft met de Somalische terreurgroep Al-Shabaab, zo staat in de Deense krant Politiken. "De poging tot moord op cartoonist Kurt Westergaard wordt door de PET in verband gebracht met terrorisme", aldus een verklaring van de dienst. "De gearresteerde heeft nauwe banden met de Somalische terroristische organisatie al-Shabaab en leiders van al-Qaeda in Oost-Afrika."

Afschuw
De Deense Moslim Unie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met afschuw geregeerd op de moordpoging op cartoonist Kurt Westergaard. "Wij nemen met klem afstand van deze aanval en van elke vorm van extremisme dat leidt tot zulke daden", aldus een verklaring van de unie, waar de krant Jyllands Posten over schrijft.

Moord
De Somaliër is inmiddels aangeklaagd voor twee pogingen tot moord, aldus de Deense krant Politiken. Poging tot moord op Westergaard en een politieman. De verdachte heeft ontkend dat hij Westergaard en de agent wilde ombrengen. Hij wilde tijdens zijn voorgeleiding niet tegen de rechter praten.

Interview
In 2006 had NOVA een interview met Kurt Westergaard. Via deze link kunt u dit interview (Engels, niet ondertiteld) bekijken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief