Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ministers zwijgen nog over Uruzgan

5 jan 10

Missie Afghanistan heikel punt voor coalitie...

De top van het kabinet en de drie ministers die het meest betrokken zijn bij de missie in Afghanistan, hebben vandaag opnieuw overlegd over de toekomst van de militaire missie. De betrokken ministers wilden na afloop niets kwijt.


Knoop
De Volkskrant meldde eerder al dat het kabinet geen beslissing neemt over een toekomstige militaire missie in Afghanistan en dat waarschijnlijk pas tijdens de ministerraad van 22 januari de knoop wordt doorgehakt over het delicate onderwerp.

Nieuw licht

Volgens ingewijden zou het uitstel van een kabinetsbesluit om uiteenlopende redenen gewenst zijn. Komende week presenteert de onafhankelijke Onderzoekscommissie Irak haar bevindingen, die nieuw licht kunnen werpen op tegenstellingen tussen premier Balkenende en vicepremier Bos.

Vooruitlopen
Het beraad vond plaats op het ministerie van premier Jan Peter Balkenende aan het Binnenhof. Behalve de minister-president zaten ook de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aan tafel.

Van Middelkoop zei vantevoren uit te gaan van een constructief gesprek. Ook Bos verwachtte een goed overleg. Hij wilde niet vooruitlopen op de vraag wanneer het kabinet een besluit neemt. " We vinden allemaal dat we niet te lang kunnen wachten. Maar zorgvuldigheid is geboden", zei Bos. PvdA-minister Koenders wilde ook niet veel kwijt, behalve " dat we zorgvuldig gaan kijken naar de zaken in Uruzgan".

Beloofd
De afgelopen maanden was er geregeld overleg binnen de coalitie over de periode na augustus 2010, als de huidige missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan stopt. De PvdA, zowel de ministers als de fractie, wil alle militairen weg uit Uruzgan, omdat dat twee jaar geleden is beloofd. De fractie van de ChristenUnie wil ook weg uit die provincie, maar ziet nog mogelijkheden elders in Afghanistan. Het CDA en de ministers Verhagen (CDA) en Van Middelkoop ChristenUnie) sluiten een nieuwe, maar kleinere missie niet uit.

Het kabinet moet van de Tweede Kamer voor 1 maart de knoop doorhakken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief